kolmapäev, 25. november 2015

GLENGOYNE 10 yo, 15 yo & 18 yo

Glengoyne viskivabrik on asutatud 1833 aastal ning paikneb Glasgow ligidal Highland’ ja Lowland’ viskivalmistamise territoriaalsel eraldusjoonel. Glengoyne viski destilleeritakse ülalpool ja küpseb allpool tinglikku joont. Kuni 1970ndate aastateni loetigi Glengoyne viski pigem madalmaa viskiks. Glengoyne ühelinnaseviski valmistamiseks kasutatakse täielikult turvastamata linnaseid ning aeglase destillerimisega soovitakse saavutada kerge ja puuviljane destillaat. Praegune Glengoyne omanik Ian Macleod Distillers (üks suurimaid sõltumatuid villijaid, kes omandas 2011. aastal ka Tamdhu viskivabriku) omandas viskivabriku 2003. aastal. 


Siin maitstavatest on 10-a 5cl minipudelist ja kaks vanemat 6cl näidispudelitest; lähtudes sildi kujundusest ja pudeli koodist on 10-aastane villitud ilmselt aastal 1997.

Glengoyne 10 yo, 40% nc?

Aroom: kerge ja aromaatne. Rohune, lilleline, värske roheline õun. Õline mandlisus, ürdid, veidi pärmist linnasust.

Maitse: kerge, puhas, ümar. Veidi kuiv ja kirbelt rohune, kuid samas ka kergelt õline kreemisus, linnased. Vaid õrnalt kuiva šerrisust koos mandliga.

Lõpp: üsna lühike, õrnalt vürtsine, mandline.

Hinnang: B

Glengoyne 15 yo, 43% nc

Valmistamiseks kasutatud peamiselt eks-burboon ja esmatäite eks-šerri vaate, mille tasakaalustamiseks juurde lisatud ka taastäite vaatides küpsenud viskit.

Aroom: delikaatne kerge puuviljasus. Aromaatne magus lillelisus, iiris, mesi. Õrn šerri, õun ja hästi kergelt tsitruselist vürtsikust. Lisandub ka karamelline linnasus.

Maitse: ümar ja kergelt kreemine. Kerged tammised vürtsid, kuiv šerri, veidi kirbet puuvilja (greip ja toores roheline õun), magus iiris ja linnased.

Lõpp: suhteliselt pikk. Tõusvalt vürtsine ja lõpus kuivusele kalduv.

Hinnang: B+

Glengoyne 18 yo, 43% nc

Küpsenud peamiselt nii esmatäite kui taastäite eks-šerri vaatides.

Aroom: märksa täidlasem, kuid siiski üllatavalt suletud. Kuiv, kuid oluliselt magusam šerri. Värskele puuviljasusele (õun) lisaks kuivatatud ja eksootilised puuviljad ning piimašokolaad.

Maitse: ümar, šerrine, täidlane. Kuivatatud õun, ploom ja aprikoos. Kuiv vürtsisegu ja linnaseline kreemisus. Rikkalikum kui 15-aastane; puuviljadele (eelkõige õunad) lisandunud karamell, martsipan, muskaat ja kaneel.

Lõpp: keskmiselt pikk, meeldivalt vürtsine ja üsna kuiv.

Hinnang: B+

Kõik maitstud Glengoyne’d on hästi tasakaalus viskid, kus ükski aroom ega maitse ei domineeri. Lihtsalt lähenetavad ja kergelt nauditavad. Enda jaoks jääb neis vast puudu siiski „särtsakust“ ning veidi häiriv on ka ebamäärast laadi kirbus (ingver?), mis eriti maitses puuviljasuse alt kohati esile tõuseb. Glengoyne põhisortiment on küllaltki hea hinnaga jõudnud nüüd ka Eesti turule ning kindlasti tasub neil silm peal hoida.