Maitstav
viski on järjekordne BenRiach ühelinnaseviski, mille valmistamiseks on kasutatud
turvastatud linnaseid. Kui viimati maitstud BenRiach (17-a Septendecim) oli
100% eks-burboon vaadis küpsenud, siis praegune on oma 17st eluaastast suurema
aja küpsenud eks-burboon vaatides ja seejärel järelviimistletud Tawny Port
vaatides (pipes). Konkreetne pudel on villitud detsembris 2011.
BenRiach
17yo „Solstice“, 2nd Edition, Heavily Peated / Port Finish, 50% ncf, nc
Aroom:
üsna intensiivne, turbasuits ja veelkord turbasuits. See on kõik, mis algus
tajutav. Siis põlenud kumm, grillitud liha ja grillitud paprika. Klaasis
seistes tuleb alt tasapisi magus puuviljasus, milles küpseid ja mahlaseid marju,
kirsse ja ka tsitrust. See veinine magusus integreerub järkjärgult suitsusega
üha enam ning aroom muutub üsna komplekseks ja tasakaalustatuks. Vesi (soovitav
alustada väikeste koguste lisamisega, et hoomata järkjärgulisi muutusi) toob
alt esile kreemist linnasust, tsitrust ja valget pipart; suitsusus maheneb.
Maitse:
terav ja tugevalt turbasuitsune, veidi kuivapoolne röstitud metsapähkel, mille
alt tajutavalt esil ka vürtse ja piprasust. Samuti nagu aroomigi puhul, tuleb
mõningase klaasis seismise ja vee lisamise järel suitsususega kaetud
puuviljasus, milles enam tajutavad magusad rosinad, erinevad marjad, hooti valge
pipar ja tsitrus. Kui leiab õige koguse vee, mida lisada, siis on maitse väga
mitmekülgne, kus võib iga uue maitsmisega leida mõne uue nüansi.
Lõpp:
pikk. Endiselt domineeriv turbasuitsune mekk, millele lisandub veidi soolakas ja
pehme magus puuviljasus.
Hinnang:
A
Üpris keeruline viski, mis vajab harjumist, ootamist ja veega mängimist, et leida tasakaal suitsususe ja magusa puuviljasuse vahel. BenRiach’i turbasuitsususe iseloom, kuigi intensiivne, ei ole muidugi võrreldav Islay saare turbasuse mereliste elementidega. Siin on suitsusus pigem kuivemat laadi. Kui seda võrrelda mõne viskiga Islay saarelt, siis on sel mõningaid sarnasusi šerri vaatides küpsenud tünnikanguses Bowmore viskidega.