laupäev, 14. november 2015

BENRIACH 17 yo "Solstice"

Maitstav viski on järjekordne BenRiach ühelinnaseviski, mille valmistamiseks on kasutatud turvastatud linnaseid. Kui viimati maitstud BenRiach (17-a Septendecim) oli 100% eks-burboon vaadis küpsenud, siis praegune on oma 17st eluaastast suurema aja küpsenud eks-burboon vaatides ja seejärel järelviimistletud Tawny Port vaatides (pipes). Konkreetne pudel on villitud detsembris 2011.

BenRiach 17yo „Solstice“, 2nd Edition, Heavily Peated / Port Finish, 50% ncf, nc

Aroom: üsna intensiivne, turbasuits ja veelkord turbasuits. See on kõik, mis algus tajutav. Siis põlenud kumm, grillitud liha ja grillitud paprika. Klaasis seistes tuleb alt tasapisi magus puuviljasus, milles küpseid ja mahlaseid marju, kirsse ja ka tsitrust. See veinine magusus integreerub järkjärgult suitsusega üha enam ning aroom muutub üsna komplekseks ja tasakaalustatuks. Vesi (soovitav alustada väikeste koguste lisamisega, et hoomata järkjärgulisi muutusi) toob alt esile kreemist linnasust, tsitrust ja valget pipart; suitsusus maheneb.

Maitse: terav ja tugevalt turbasuitsune, veidi kuivapoolne röstitud metsapähkel, mille alt tajutavalt esil ka vürtse ja piprasust. Samuti nagu aroomigi puhul, tuleb mõningase klaasis seismise ja vee lisamise järel suitsususega kaetud puuviljasus, milles enam tajutavad magusad rosinad, erinevad marjad, hooti valge pipar ja tsitrus. Kui leiab õige koguse vee, mida lisada, siis on maitse väga mitmekülgne, kus võib iga uue maitsmisega leida mõne uue nüansi.

Lõpp: pikk. Endiselt domineeriv turbasuitsune mekk, millele lisandub veidi soolakas ja pehme magus puuviljasus.

Hinnang: A

Üpris keeruline viski, mis vajab harjumist, ootamist ja veega mängimist, et leida tasakaal suitsususe ja magusa puuviljasuse vahel. BenRiach’i turbasuitsususe iseloom, kuigi intensiivne, ei ole muidugi võrreldav Islay saare turbasuse mereliste elementidega. Siin on suitsusus pigem kuivemat laadi. Kui seda võrrelda mõne viskiga Islay saarelt, siis on sel mõningaid sarnasusi šerri vaatides küpsenud tünnikanguses Bowmore viskidega.