reede, 30. oktoober 2015

BUNNAHABHAIN "Darach Ùr"

Maitstav Bunnahabhain on „Eirigh Na Greine“ eelne reisikaubandusse suunatud liitrine pudel, mis toodi turule 2008. Nüüdseks tootmisest maas, kuid siiski veel lettidelt leitav. Linnaseviski gaeli keelne nimetus „Darach Ùr“ tähendab „uut tamme“ ning osutab viski küpsemiseks kasutatud uutele Ameerika tammest vaatidele. Päris selgelt ei ole välja lugeda, kas on neis vaatides toimunud kogu küpsemine või siis on vaid teatav osa selles hoitud või hoopiski järelküpsenud. Konkreetne pudel on villitud aastal 2011.


Bunnahabhain „Darach Ùr“, Batch no. 06, 46,3% ncf, nc

Aroom: magus ja üpris puuviljane (õun) koos vähese värske rohususega, kuid tajutav ka tsitrust, lisaks oodatult ka tammine ja vürtsikas, milles ingveri teravust ja vanillikastet.

Maitse: märkimisväärselt vürtsikas, veidi pipart koos ingveriga. Algse vürtsikuse järel muutub siiski üllatavalt pehmeks ja veidi ka kreemiseks (kookos?). Vastu ootusi pehme. Viski noorusest ja uuest tammest vaadis küpsemisest võiks eeldada teravamat ja alkohoolset suutunnet. Värske puit on vürtsikale ja veidi soolakale tsitruselisele linnasele aidanud alles jätta piisavalt magusat ja veidi pähklist puuviljasust, mis tagab, et maitse ei muutu üksluiselt tammiseks. Valitud küpsemisviis ja hoolikalt valitud kvaliteetsed vaadid (pärit Kentucky osariigist Bardstown vaaditehasest) on aidanud Bunnahabhain’i destillaadi iseloomul piisavalt esile tõusta.

Lõpp: üsna pikk, kergelt magus koos piisava vürtsikusega, kuivuse poole kalduv.

Hinnang: B