laupäev, 17. oktoober 2015

BUNNAHABHAIN 12 yo

Bunnahabhain on Islay saare idakaldal paiknev viskivabrik, mis asutati aastal 1881. Bunnahabhaini linnaseviskide kergus võrreldes teiste Islay saare viskidega tuleneb osaliselt kindlasti suurtest destillaatoritest, nende täitmisest mahuliselt vaid osaliselt (58%) ja aeglasest destilleerimisest. See tagab suurema kokkupuute vasega. Aastast 2010 villitakse Bunnahabhaini põhiviskid 46,3% kangusena, külmfiltreerimata ja loomuliku värvusega. Bunnahabhain 12-aastase valmistamiseks on kokku segatud viskid, mis küpsenud nii eks-burboon (75%) ja eks-šerri (25%) vaatides. Maitstav 12-aastane on vahepealsest perioodist, mil viski kanguseks oli juba 46,3%, kuid pudel oli endiselt roheline. Villitud aastal 2011.


Bunnahabhain 12 yo, 46,3% ncf, nc

Aroom: raskepäraselt aromaatne, kuid samas värske. Tugeva pähklisuse ja tumeda puuviljasuse (rosin, viigimari) all on tajutav ka kerge suitsusus. Linnaseline magusus. Veidi ingveri värskust ja ka tsitrust.

Maitse: üpris täidlane ja magus. Pähkline (kergelt röstitud metsapähkel ja kreeka pähkel), magushapu puuviljasus, eeskätt kuivatatud puuviljad ja ka kuivad mittedomineerivad vürtsid. Tsitruseline vanill, millele lisandub veidi soolasust. Vähene vesi ühtlustab ja tasakaalustab eri maitsed.

Lõpp: üsna pikk, täidlane ja rikkalik. Linnaseline ja šerrine magusus, kus ka veidi soolasust.

Hinnang: B+