pühapäev, 11. oktoober 2015

BENRIACH 17 yo "Septendecim"

BenRiach on üks neid väheseid Speyside viskivabrikuid, mis valmistab linnaseviskisid turvastatud linnastest. BenRiachi tootevalikus on nii n.ö klassikaline sari (turvastamata linnased ja eks-burboon vaadid) ja turvastatud sari (Birnie Moss, 10-a Curiositas, 17-a Septendecim ja 25-a Authenticus). Antud viski on 100% eks-burboon vaadis küpsenud ja villitud 21. detsember 2011. See tähendab, et viski on suure tõenäosusega valmistatud BenRiachi viskivabriku enda linnastest, kuna kohapeal linnastati otra kuni 1998. aastani.

BenRiach 17yo „Septendecim“. Heavily Peated, 46% ncf, nc

Aroom: magus ja turbasuitsune, kuid mitte meditsiinilis-mereline, vaid pigem selline kuiv kulupõlengu suitsusus koos vähese grilli suitsususega. Suitsususe alt tulevad esile ka magusad noodid, kus eriti tajutav veidi liigselt kaneeliga kaetud õun. Oodatav vanill pea puudub. Veega enam esil õun ja lisandub valge pipar. Suhteliselt vaoshoitud.

Maitse: värske suitsusus ja üpris tugevalt vürtsid, mis lähevad üle magusalt kreemiseks ja õrnalt vanilliseks iiriseks. Ingver koos puuviljase ja tsitruselise mõru-magususega. Veidi ka röstitud metspähklit. Maitses üllatavalt tunda ka merelisust (grillitud ja suitsune kala). Veega vürtsisus taandub, kuid viib endaga kaasa ka turbasuse, jättes alles magusa linnaselisuse.

Lõpp: pikk ja kurku põletav, üpris kuiv ning veidi soolakas suitsusus, milles ka röstitud pähklit. Veega pehmeneb, muutub kreemisemaks, kuid jääb endiselt pikaks.

Hinnang: B+