Möödunud
nädalavahetusel (23.-25.10) leidis Helsingis aset järjekordne Olut Expo, kus
lisaks ohtrale õllede valikule oli tutvustamiseks ja maitsmiseks kohale toodud
ka valik viskisid. Maitstud sai üheksa eri viskit, mille maitsetutvustused
allpool. Keskendusin seekord peamiselt just hinnalt kallimatele ja raskemini
kättesaadavatele. Lõppu lisaks veel puht testimishuvi pärast kaks punaveini
vaatides küpsenut.
Kaks
esimesena maitstud Macallan ühelinnaseviskit kuuluvad „The Macallan 1824“
seeriasse, mis koosneb üksnes šerri vaatides küpsenud neljast eri värvi aspekti
põhjal eristatud viskist: Gold, Amber, Sienna, Ruby. See järjestus osutab viski
värvi tumenemisele ja ka kompleksuse suurenemisele. Kuigi kõik on küpsenud
eks-šerri vaatides, on tamme tüüp ja vaatide kombinatsioon erinev. Tinglikult
võib vähemalt kolmele viimasele panna juurde ka sisu minimaalsed vanused - 12,
15, 18.
Macallan
„Sienna“, 43% nc
Sissejuhatuseks
ja võrdlusmomendi tektamiseks järgnevale sai esimesena maitstud nii Euroopa kui
Ameerika tammest valmistatud eks-šerri vaatides küpsenud „Sienna“. Kogu sarjast
on just aga seda kõige enam kiidetud. Kerge ja magus. Troopilised puuviljad, mesi
ja apelsin, veidi ka kuldset rosinat. Suutunne pehme ja veidi õline. Magusad
vürtsid. Kerge šerri ja puuviljad, ka veidi kirbeid maitseid (greip). Samas aga
selle all linnaseline magusus koos vanilliga. Lõpp pikk, kergelt magus
puuviljasus ja meeldivalt kreemine.
Macallan
„Ruby“, 43% nc
Kasutusel
üksnes esmatäite Euroopa tammest eks-šerri vaadid, mis ka värvi tumedusest
märgatav. Aroomis on šerri selgelt tajutavam ning kogu aroomibukett oluliselt
paksem, siirupisem ja pähklisem. Apelsini marmelaad ja tsitrus. Suutunne magus,
puuviljane ja kreemine. Kuivatatud ploom, sultana rosin, veidi karamellistatud
suhkrut, šokolaadi ja kohvi. Järelmaitse üsna pikk, kuid võrreldes Sienna’ga siiski
lühem, vürtsisem ja kuivem. Ilmselt vajaks veidi kõrgemaid kangusprotsente.
Kininvie
23 yo, Batch No 002, Bottle no 07863, destilleeritud 1990, 42,6%
Väikest
sorti haruldus, kuna Kininvie ühelinnaseviskisid toodetakse koguseliselt üsna
vähe. Maitstav 23-aastane on destilleeritud samal aastal Kininvie viskivabriku
rajamisega, ehk aastal 1990 ning on teisest villimisest, kui kokku toodeti 35cl
pudeleid vaid 9866. Aroom paigutub üsna Glenfiddich’ ja Balvenie viskide lähedale.
Selline delikaatne, magus ja puuviljane, iiris ja vanill, selgelt ka lillelisi
aroome. Puuviljadest eelkõige kuivatatud õun kaneeliga, millele lisandub kerge
tsitrus. Maitse magus, kerge ja kreemine-vanilline segupuuviljade kompott.
Samas aga ka üsna kuiv, mis kandub üle ka järelmaitsesse, milles lisaks siiski
veidi puuviljade siirupist magusust.
Fettercairn
30 yo, destilleeritud 25.10.1978, villitud kokku 3000 pudelit, 43,3%
Aroomidest
assotsieeruvad esmalt erinevad ürdid, veidi münti, koriander ja veel selline
apteegile (kus segatakse ise rohtusid kokku) omane (mitte sugugi ebameeldiv) lõhn,
mida raske määratleda. Selle all juba tuttavamad eksootilised puuviljad, apelsin
ja šokolaad. Värskelt jahvatatud kohv ja õrn pähklisus (eelkõige mandel).
Maitse üsna pehme ja mesine, õrn ananass ja tsitrus koos kohvikreemi ja linnase
magususega. Veidi ka vürtse ja kuiva tammisust. Järelmaitse pikk, pehme ja
mandline.
Redbreast
21 yo, 46% ncf
Redbreast
sarja viskidest (12, 12 Cask Strength, 15, 21) oligi see veel mul maitsmata.
Antud Iiri Single Pot Still viski on küpsenud nii burboon kui esimese
täitekorra šerri vaatides. Ninatunne alul üsna kuiv ja suletud, kuid siis tuleb
rikkalik eksootiliste puuviljade paksus, milles ka värsket rohusust ja
kanarbikulist lillelisust. Lisaks veidi paksemat nahkset pähklisust. Suutunne
samuti algus kuivapoolne, mis läheb aga kiirelt üle paksult õliseks ja
rikkalikult puuviljaseks. Lisaks rohusust, tsitrust ja vürtse. Lõpp mitte kuigi
pikk, suhteliselt kuiv, kergelt vanilline ja veidi kirbe (apelsini koor).
Highland
Park 16 yo „Odin“, 55,8% nc, ncf
Antud
ühelinnaseviski on neljas ja ühtlasi viimane Highland Park’i Valhalla seeriast
(Thor 16yo 52,1%, Loki 15yo 48,7%, Freya 15yo 51,2%, Odin 16yo 55,8%). Viimast ehk
Odin’i toodeti 17000 pudelit. Viski valmistamiseks on kasutatud esmatäite
eks-šerri ja taastäidetud (hogsheads) vaate. Kangusele vaatamata on ninatunne esmalt
üsna kerge, kuid kangus ei lase tajutavale šerrile siiski lisaks muudel
aroomidel esile tõusta. Ehk üksnes teravat piprasust. Vee lisamisel ja
ootamisel avaneb, esile tuleb šerrile lisaks kerges suitsuses kaetuses vanill,
sidrun ja kaneeline õun. Suutunne terav, põletav ja kinnine. Vajab jällegi
vett. Veega muutub üsna vürtsiseks, mille lisandub veidi kirbe apelsin. Lõpp
keskmiselt pikk, üsna tammiselt kuiv ja suitsune.
Bowmore 10 yo „The Devil’s Casks“, release II (2014), 56,3% ncf
Viski
on küpsenud esimese täitekorra eks-šerri vaatides. Aroom üllatavalt kerge,
kuigi üsna tugevalt šerrine ja turbasuitsune. Maitses algus pehme ja kergelt
soolakas siirupine puuviljasus, mis läheb üle aga tugevalt suitsuseks,
vürtsiseks ja samas magusalt tõrvaseks. Veega suitsusus säilib, kuid muutub oluliselt
mahedamaks ja magusamaks. Lõpp keskmise pikkusega, suitsune, kuid siiski üsna
värske.
Edradour,
Super Tuscan Cask Matured (hogsheads), Batch 3, destilleeritud 03/04.2006,
villitud 04.2015 (kokku 2250 pudelit), 46% nc, ncf
Küpsenud
kaheksa aasta jooksul Super Tuscan veini vaadis. Super Tuscan on Toskaana
piirkonnas valminud kvaliteetveinide üldnimetus, mis ei mahu Chianti tootmisele
seatud rangete reeglite alla. Viinamarjasortideks on neis enamasti Sangiovese,
Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah. Aroomis selge kuiv veinisus. Veidi tumedat
šokolaadi ja üsna tugev vanill. Maitse samuti kuiv ja veinine. Veinisuses
peidus ürte ja tumedaid marju. Järelmaitse lühike, veidi mõru ja kuiv. Ei
meeldi need punaveini mõjused viskid.
Edradour,
Barolo Cask Matured (hogsheads), Batch 1, destilleeritud 03/04.2006, villitud
04.2015 (kokku 2450 pudelit), 46% nc, ncf
Täielikult
küpsenud endistes Barolo veini vaatides. Jällegi punavein ning taas aroom kuiv
ja veinine. Siin siiski veidi enam esil puuviljad (kuivatatud aprikoos),
muskaat ja parfüümne lillelisus. Maitse enam puuviljane, piprale ja vanillile
lisaks veidi mõrudat mandlit. Lõpp lühike ja kuiv.