teisipäev, 27. oktoober 2015

Olut Expo 2015: maitstud viskid

Möödunud nädalavahetusel (23.-25.10) leidis Helsingis aset järjekordne Olut Expo, kus lisaks ohtrale õllede valikule oli tutvustamiseks ja maitsmiseks kohale toodud ka valik viskisid. Maitstud sai üheksa eri viskit, mille maitsetutvustused allpool. Keskendusin seekord peamiselt just hinnalt kallimatele ja raskemini kättesaadavatele. Lõppu lisaks veel puht testimishuvi pärast kaks punaveini vaatides küpsenut.

Kaks esimesena maitstud Macallan ühelinnaseviskit kuuluvad „The Macallan 1824“ seeriasse, mis koosneb üksnes šerri vaatides küpsenud neljast eri värvi aspekti põhjal eristatud viskist: Gold, Amber, Sienna, Ruby. See järjestus osutab viski värvi tumenemisele ja ka kompleksuse suurenemisele. Kuigi kõik on küpsenud eks-šerri vaatides, on tamme tüüp ja vaatide kombinatsioon erinev. Tinglikult võib vähemalt kolmele viimasele panna juurde ka sisu minimaalsed vanused - 12, 15, 18.


Macallan „Sienna“, 43% nc

Sissejuhatuseks ja võrdlusmomendi tektamiseks järgnevale sai esimesena maitstud nii Euroopa kui Ameerika tammest valmistatud eks-šerri vaatides küpsenud „Sienna“. Kogu sarjast on just aga seda kõige enam kiidetud. Kerge ja magus. Troopilised puuviljad, mesi ja apelsin, veidi ka kuldset rosinat. Suutunne pehme ja veidi õline. Magusad vürtsid. Kerge šerri ja puuviljad, ka veidi kirbeid maitseid (greip). Samas aga selle all linnaseline magusus koos vanilliga. Lõpp pikk, kergelt magus puuviljasus ja meeldivalt kreemine.


Macallan „Ruby“, 43% nc

Kasutusel üksnes esmatäite Euroopa tammest eks-šerri vaadid, mis ka värvi tumedusest märgatav. Aroomis on šerri selgelt tajutavam ning kogu aroomibukett oluliselt paksem, siirupisem ja pähklisem. Apelsini marmelaad ja tsitrus. Suutunne magus, puuviljane ja kreemine. Kuivatatud ploom, sultana rosin, veidi karamellistatud suhkrut, šokolaadi ja kohvi. Järelmaitse üsna pikk, kuid võrreldes Sienna’ga siiski lühem, vürtsisem ja kuivem. Ilmselt vajaks veidi kõrgemaid kangusprotsente.


Kininvie 23 yo, Batch No 002, Bottle no 07863, destilleeritud 1990, 42,6%

Väikest sorti haruldus, kuna Kininvie ühelinnaseviskisid toodetakse koguseliselt üsna vähe. Maitstav 23-aastane on destilleeritud samal aastal Kininvie viskivabriku rajamisega, ehk aastal 1990 ning on teisest villimisest, kui kokku toodeti 35cl pudeleid vaid 9866. Aroom paigutub üsna Glenfiddich’ ja Balvenie viskide lähedale. Selline delikaatne, magus ja puuviljane, iiris ja vanill, selgelt ka lillelisi aroome. Puuviljadest eelkõige kuivatatud õun kaneeliga, millele lisandub kerge tsitrus. Maitse magus, kerge ja kreemine-vanilline segupuuviljade kompott. Samas aga ka üsna kuiv, mis kandub üle ka järelmaitsesse, milles lisaks siiski veidi puuviljade siirupist magusust.


Fettercairn 30 yo, destilleeritud 25.10.1978, villitud kokku 3000 pudelit, 43,3%

Aroomidest assotsieeruvad esmalt erinevad ürdid, veidi münti, koriander ja veel selline apteegile (kus segatakse ise rohtusid kokku) omane (mitte sugugi ebameeldiv) lõhn, mida raske määratleda. Selle all juba tuttavamad eksootilised puuviljad, apelsin ja šokolaad. Värskelt jahvatatud kohv ja õrn pähklisus (eelkõige mandel). Maitse üsna pehme ja mesine, õrn ananass ja tsitrus koos kohvikreemi ja linnase magususega. Veidi ka vürtse ja kuiva tammisust. Järelmaitse pikk, pehme ja mandline.

Redbreast 21 yo, 46% ncf

Redbreast sarja viskidest (12, 12 Cask Strength, 15, 21) oligi see veel mul maitsmata. Antud Iiri Single Pot Still viski on küpsenud nii burboon kui esimese täitekorra šerri vaatides. Ninatunne alul üsna kuiv ja suletud, kuid siis tuleb rikkalik eksootiliste puuviljade paksus, milles ka värsket rohusust ja kanarbikulist lillelisust. Lisaks veidi paksemat nahkset pähklisust. Suutunne samuti algus kuivapoolne, mis läheb aga kiirelt üle paksult õliseks ja rikkalikult puuviljaseks. Lisaks rohusust, tsitrust ja vürtse. Lõpp mitte kuigi pikk, suhteliselt kuiv, kergelt vanilline ja veidi kirbe (apelsini koor).


Highland Park 16 yo „Odin“, 55,8% nc, ncf

Antud ühelinnaseviski on neljas ja ühtlasi viimane Highland Park’i Valhalla seeriast (Thor 16yo 52,1%, Loki 15yo 48,7%, Freya 15yo 51,2%, Odin 16yo 55,8%). Viimast ehk Odin’i toodeti 17000 pudelit. Viski valmistamiseks on kasutatud esmatäite eks-šerri ja taastäidetud (hogsheads) vaate. Kangusele vaatamata on ninatunne esmalt üsna kerge, kuid kangus ei lase tajutavale šerrile siiski lisaks muudel aroomidel esile tõusta. Ehk üksnes teravat piprasust. Vee lisamisel ja ootamisel avaneb, esile tuleb šerrile lisaks kerges suitsuses kaetuses vanill, sidrun ja kaneeline õun. Suutunne terav, põletav ja kinnine. Vajab jällegi vett. Veega muutub üsna vürtsiseks, mille lisandub veidi kirbe apelsin. Lõpp keskmiselt pikk, üsna tammiselt kuiv ja suitsune.


Bowmore 10 yo „The Devil’s Casks“, release II (2014), 56,3% ncf

Viski on küpsenud esimese täitekorra eks-šerri vaatides. Aroom üllatavalt kerge, kuigi üsna tugevalt šerrine ja turbasuitsune. Maitses algus pehme ja kergelt soolakas siirupine puuviljasus, mis läheb üle aga tugevalt suitsuseks, vürtsiseks ja samas magusalt tõrvaseks. Veega suitsusus säilib, kuid muutub oluliselt mahedamaks ja magusamaks. Lõpp keskmise pikkusega, suitsune, kuid siiski üsna värske.

Edradour, Super Tuscan Cask Matured (hogsheads), Batch 3, destilleeritud 03/04.2006, villitud 04.2015 (kokku 2250 pudelit), 46% nc, ncf

Küpsenud kaheksa aasta jooksul Super Tuscan veini vaadis. Super Tuscan on Toskaana piirkonnas valminud kvaliteetveinide üldnimetus, mis ei mahu Chianti tootmisele seatud rangete reeglite alla. Viinamarjasortideks on neis enamasti Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah. Aroomis selge kuiv veinisus. Veidi tumedat šokolaadi ja üsna tugev vanill. Maitse samuti kuiv ja veinine. Veinisuses peidus ürte ja tumedaid marju. Järelmaitse lühike, veidi mõru ja kuiv. Ei meeldi need punaveini mõjused viskid.

Edradour, Barolo Cask Matured (hogsheads), Batch 1, destilleeritud 03/04.2006, villitud 04.2015 (kokku 2450 pudelit), 46% nc, ncf

Täielikult küpsenud endistes Barolo veini vaatides. Jällegi punavein ning taas aroom kuiv ja veinine. Siin siiski veidi enam esil puuviljad (kuivatatud aprikoos), muskaat ja parfüümne lillelisus. Maitse enam puuviljane, piprale ja vanillile lisaks veidi mõrudat mandlit. Lõpp lühike ja kuiv.