reede, 23. oktoober 2015

BUNNAHABHAIN „Eirigh Na Greine“

Maitstav Bunnahabhain on uus reisikaubanduse lettidele suunatud liitrine pudel. Viimasele ajale tüüpiliselt on see ilma vanuse märketa ehk siis NAS (No Age Statement). Linnaseviski gaeli keelne nimetus „Eirigh Na Greine“ tähendab „hommikune taevas“ ning osutab viski punakale sisule. Ehk siis, antud linnaseviski sisuks on lisaks eks-burboon vaadis küpsenud viskile täpselt määratlemata osakaalus ka Itaalia ja Prantsuse punaveini vaatides küpsenud eri vanuses viskit.


Bunnahabhain „Eirigh Na Greine“, Batch no. 02, 46,3% ncf, nc

Aroom: magus ja veinine, täpsemalt tammine vürtsikas punavein. Liigselt pruunistatud karamell (selline nõukaaegne pruun kukekujuline pulgakomm, mis valmistati karamellistatud suhkrust), mis ei ole kuigi meeldiv. Lisaks tammine kuiv suitsusus. Veega tulevad destillaadi ehk siis viski aroomid vaadi ja punaveini aroomide alt siiski õnneks enam esile, karamelli ja tammisuse alt seega lillelisus ja linnasus koos vanilli ning vähese martsipaniga.

Maitse: magus ja pehme. Veinine, veidi kirbust. Veidi marjasust (vaarikas). Üsna vürtsikas, milles tõuseb peale algset magusust esiplaanile ingveri teravus. Vesi lisab kookose ja ümardab.

Lõpp: keskmise pikkusega, vürtsikas, veidi isegi piprane, ja samas ka magus. Siin on õnneks tunda kõige enam Bunnahabhain’ile omast pähklisust, eriti kergelt röstitud metspähklit. Vesi veidi pikendab järelmaitset ja toob metspähkli asemel esiplaanile mõrumandli.

Hinnang: C+

Isenesest huvitav ja erilaadne, kuid punaveini (siin mitte arvestada kangestatud portveini) vaat ei ole ikka vist päris sobiv viski küpsemiseks. Ka uus Longrow, mis järelküpsenud Pinot Noir vaatides, oli üsna tavatu. Soovitav mängida eri koguses vee lisamisega.