neljapäev, 6. august 2015

BENROMACH 10 yo

Benromach viskivabrik on asutatud 1898. aastal. Viskivabrik suleti 1983, kuid kümme aastat hiljem ostis selle üks vanemaid ja tuntumaid sõltumatuid villijaid Gordon & MacPhail. Peale viieaastast hoolikat taastamistööd alustas Benromach viskivabrik uuesti linnaseviski valmistamist aastal 1998. Benromach on üks väiksemaid viskivabrikuid Speyside regioonis (tootmisvõimsus 500 000 liitrit aastas, kuid praegune maht sellest umbes pool). Eelmisel aastal uuendati pakendit ning ka põhitoodangu sortimenti. Siin ja järgnevas kahes postituses maitstavad on pärit kolmesest pakist (3x20cl).


Benromach 10-aastane on esmalt küpsenud üheksa aastat eraldi eks-burboon (80%) ja eks-šerri (20%) vaatides ning seejärel kokkusegatult küpsenud veel aasta esmatäite Euroopa tammest eks-šerri (Oloroso) vaatides.


Benromach 10 yo, 43% ncf (?), nc (villitud 2011)

Aroom: veidi suitsune magusus, rohune (ürdid ja rohelised õunad). Iiris, vanilje ja kerge šerri. Vürtsidest tunda ingverit.

Maitse: suitsune ja veidi mõru. Õrnalt piprane, ingver; läheb üle iiriseks. Tunda ka rosinaid, veidi pähklit ja vaniljet õrna šerri all. Puuviljadest apelsin ja kuivatatud aprikoos. Veega mõrudam (pigem ilma veeta).

Lõpp: suhteliselt pikk. Veidi mõru ja suitsune.

Hinnang: B