laupäev, 22. august 2015

BALVENIE 12 yo "DoubleWood"

Balvenie viskivabrik rajati 1892. aastal ja kuulub asutamisest peale pereomanduses William Grant & Sons ettevõttele, kelle omanduses on veel Glenfiddich (1886), Kininvie (1990) ja Ailsa Bay (2007) linnaseviski vabrikud. Balvenie on üks neid väheseid viskivabrikuid, mis kasvatab oma otra ja linnastab seda ise viski valmistamiseks (osakaal kuni 15%) ning kus töötavad nii vasksepp destillaatorite jaoks kui ka vaadimeister. Viimane on oluline, et tagada viski küpsemiseks kasutatavate vaatide kontrollitud kvaliteet. Balvenie linnaseviski on selgelt üks mu lemmikutest.

Balvenie 12-aastane „DoubleWood“ on toodud turule juba 1993 ja see oli üks esimesi n.ö järelviimistletud ühelinnaseviskisid. "DoubleWood" on esmalt küpsenud Ameerika tammest esma- ja teise täitekorra eks-burboon vaatides ning järelküpsenud 6-12 kuud Euroopa tammest eks-šerri (Oloroso) vaatides.


Balvenie 12 yo „DoubleWood“, 40%

Aroom: magus ja puuviljane. Õrn veinisus: šerri, rosinad, kuivatatud puuviljad. Linnaseline, mesine, šokolaad ja apelsin. Taustal veidi vürtse.

Maitse: täidlane, ümar, magus, puuviljane. Õrn šerri, magusad pehmed puuviljad meega, šokolaad, apelsinikoor, linnased ja veidi vürtsine (kaneel).

Lõpp: suhteliselt pikk. Vürtsikalt mõru ja kuiv, kuid lõpus jääb keelele pehme iirisene magus mekk.

Hinnang: B