reede, 31. juuli 2015

OLD PULTENEY 12 yo

Pulteney viskivabrik (asutatud 1826) oli pikka aega Šotimaa mandriosa põhjapoolsem. Aastast 2013 on selleks aga Wolfburn. Paiknedes sadamalinnas Wick, on Pulteney viskivabrikul tugev side mere ja laevadega (pudelil ja pakendil on illustratsiooniks traaler ning viskit reklaamitakse kui „the genuine maritime malt). Wick oli 19. sajandi keskpaigas suurim heeringapüügi sadam Euroopas. Pulteney viskivabriku linnaseviskide, millel nimeks Old Pulteney, põhitoodangu moodustavad 12-aastane, 17-aastane, 21-aastane ja 35-aastane. Lisaks on antud välja mitmeid eripudeleid, mis seotud laevade, tuletornide ja purjeregattidega. Maitstav 12-aastane viski on küpsenud peamiselt eks-burboon ja osaliselt ka eks-šerri vaatides ning villitud aastal 2010. Uuematel pudelitel on kiri „Old Pulteney“ sirgelt, mitte poolkaarjalt.

Old Pulteney 12 yo, 40%

Aroom: värske, puhas ja mereliselt karge. Puuviljad, kuid mis on pigem veidi toored: õunad-pirnid, banaan, melon; tunda ka ananass. Puuviljade alt tuleb esile ka iiris ja vanill, koos aromaatse ja veidi vürtsika lillelisusega. Aroom ei ole kindlasti kerge, vaid pigem heas mõttes robustne.

Maitse: kerge, magus tsitrus (apelsin, greip). Õline linnasus, veidi iirist, pähklit ja vanilli, koos õuna ja ananassiga. Vürtsine. Kõik see on kaetud soolasusega.

Lõpp: suhteliselt lühike. Algus puuviljane, siis pipart ja lõpuks linnaseline soolasus.

Hinnang: B

Hästi tasakaalus ning vanuse ja kanguse kohta piisavalt mitmekülgne. Kui võrrelda seda eelnevalt maitstud teise kahe mägismaa põhjaosa linnaseviskiga (Balblair, Glenmorangie), siis on neil ühiseks jooneks värske puuviljasus. Samas on see puuviljasus siiski piisavalt erinev: Old Pulteney = soolane puuviljasus, Glenmorangie = pehme ja kreemine puuviljasus, Balblair = vürtsine puuviljasus.