reede, 14. august 2015

BOWMORE 12 yo & 17 yo

Bowmore on Islay saare vanim viski valmistamise litsentsi saanud viskivabrik. Õigus viskit destilleerida anti 1779. aastal. Bowmore on üks väheseid Šotimaa viskivabrikuid, kes ise oma otstarbeks otra linnastab. Kuigi oma linnastatud odra määr on vajaminevast u 40% (ülejäänud tuleb Port Ellenist), on see ilmselt siiski oluline destillaadi soovitavate omaduste saavutamiseks. Bowmore valmistamiseks kasutatavad linnased on keskmisest veidi enam (25ppm) turvastatud. Maitstav Bowmore 12-aastane on 35cl pudelist, mis villitud 2012.

Bowmore 12 yo, 40%

Aroom: esmalt mitteintensiivne (õrnalt turbane) suitsusus koos merelise ja tsitruselise värskusega. Ka magus puuviljasus: õun, ehk ka melon. Taustal veidi häirivad rohusus ja värske juurviljasus (kaalikas).

Maitse: turbane suitsusus, kerge, hästi tasakaalus ja meeldiv. Kuivatatud puuvili, veidi kirbust (tsitrus, vürtsid) ja soolane.

Lõpp: keskmiselt pikk. Pehme, kuiv suitsusus ja veidi tsitruseliselt soolane.

Hinnang: B

Kuigi mitte eriti kompleksne, on see siiski igati hea linnaseviski, milles puuduvad ebameeldivad aroomid ja maitsed. Kes otsib tugevalt turvastatud Islay saare viskit, siis tuleb pigem pöörduda Ardbegi, Lagavulini, Laphroaigi, Octomore ja Port Charlotte (tuleb maitsmisele septembri alguses) poole. Olgu lisatud, et just Bowmore 12-aastane oli esimene täispudel linnaseviskit, mille ise oma rahadega ostsin detsembris 1996. aastal Tallinn-Stockholmi reisil laeva „Regina Baltika“ pardalt. Ju oli see siis mulle meelepärane, kuna selle järgselt saigi kümme aastat ostetud üksnes Islay saare ühelinnaseviskisid.

Bowmore 17 yo, 43%

Bowmore 17 on sellisel kujul tootmisest maas, kuid seda asendab reisikaubanduses Bowmore 17-aastane „White Sands“ ning selle asendajaks võib lugeda ka Bowmore 18-aastast. Maitstav Bowmore 17-aastane on 20cl pudelist, mis villitud 2012.

Aroom: mereline suitsusus, veidi adru ja aromaatseid (rannaniit) toone. Taustal magus šerri, küpse õun (valge klaar). Pikemal klaasis seismisel tuleb enam esile šerri ja veidi iirist.

Maitse: algus üllatavalt alkohoolne. Suitsune ja veidi ülesuhkrustatud; selline kõrbenud karamell. Mõru soolasus. Alt pääseb siiski esile suud kattev kreemisus, selline meeldiv suitsune iiris ja šokolaad, milles tajutavad ka magusad pehmed eksootilised puuviljad (mango, melon) koos mõningase tsitruse ja vürtsiga. Vesi ei tee head, muudab lamedaks ja toob esile „mullase“ meki.

Lõpp: keskmiselt pikk. Õrnalt vürtsine, kuiv ja veidi tuhane.

Hinnang: B

Kuigi annan mõlemale sarnase hinnangu, on Bowmore 17 selgelt küpsem ja mulle meelepärasem. Seda eriti suutunde ja maitse poolest, mis on kreemine ja suud meeldivalt kattev. Bowmore linnaseviski võidaks kindlasti kõrgemast kangusest (46%), karamelli mittekasutamisest ning eriti külmfiltreerimata jätmisest.