esmaspäev, 12. juuni 2023

GLENGOYNE Cask Strength Batch 8

Glengoyne villis kunagi kõrgemal kangusel viskit (57,2%) 12-aasta vanusena. Seda asendas 2012. aastal aga vanuse märketa viski, mis hakkas kandma väljalaske numbrit. Glengoyne Cask Strength Batch 001 villiti 2012. Eelviimane, Batch 009, villiti aastal 2022 ja viimane (Batch 010) äsja selle aasta kevade lõpus. Blogis on varem tutvustatud Batch 006 (16.12.2018) ja nüüd siis saab ära maitstud Batch 008 ja 009. Neist esimese valmistamisel on kokku segatud taastäidetud eks-šerri vaadid (50%), esmatäite eks-šerri vaadid (30%, millest omakorda 40% Ameerika tammest ja 60% Euroopa tammest valmistatud), esmatäite eks-burboon vaadid (10%) ja lõpuks veel ka Rioja punaveini vaadid (10%). Üsna kirju seltskond kokku aetud; ei tea kas need kõik ka omavahel klapivad ja ühisosa leiavad või istuvad kõik omas nurgas? Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Glengoyne Cask Strength Batch 008 (villitud 2020), 59,2% nc, ncf

Aroom: algus pigem kuiv ja veidi selline tangupudrune, kus sees ka kartuli- ja peekonitükikesi. Klaasis seistes avaneb, kuid esmalt tuleb mitte kuigi meelepärane õunaäädikas ning alles seejärel muutub meeldivamaks ja kreemisemaks. Muscovado suhkur, kerge linnasus, puuviljasust ja toffee. Alkohoolset näpistustust küll ei ole, kuid vähene vesi teeb siiski aroomile head. Ümaram, linnaselisem, kooritud mandlid, veidi uut nahka, seedrimänni vaiku ja tanniiniseid punaseid viinamarju.

Maitse: linnaste leotisel tsitrused (justkui kange tsitrusemaitseline õlu). Üllatavalt happelisuse poole kaldu, ohtralt tsitruseid, ingveri vürtsikus, põlenud suhkur. Vähese veega lahjendatult tuleb veidi hoomatavat šerrisust, kuid peamiselt figureerivad endiselt tsitrused ja lisandub roheline piprakaun. Isegi on veidi enam teravust, kuna muutub suutundelt üsna õhukeseks. Rohkema veega lahjendades happelisus küll väheneb ja isegi kaob, kuid alles jääb üsna lahja ja lihtsakoeline linnaseleotis.

Lõpp: keskmise pikkusega. Tsitrused, veidi karamelli, rohune ja kuivusele kalduv.

Hinnang: C

Aroom oli üsna hea (C+), kuid minu jaoks polnud maitsed ja suutunne ning seeläbi ka kogu tervik meelepärased oma happelise tsitruselisusega. Need eri vaatide kasutamisest tulenevad komponendid ei õnnestunud minu jaoks tervikut saavutada. Kui seda viskit oleks suurem kogus kui vaid 5cl, siis ehk oleks leidnud piisava koguse vett, et lahjendamise abil maitsed paika saada.