neljapäev, 25. mai 2023

LONGROW 18 yo (2021)

Seni maitstud Longrow 18-aastased (2014 ja 2016 villitud) on minu jaoks olnud suurepärased. Kuna Longrow tervikuna, ja seejuures loomulikult 18-aastane, on üldse üks minu lemmikviskisid, olen seda eakamat oma kollektsiooni soetanud kuus tervikpudelit (2012, 2013, 2017, 2018, 2019, 2020 aastal villitud). Seega tuleviku naudingud on juba ette varutud. Igal aastal villib Springbank 18-aastast Longrow viskit vaid ühe korra ning villitud pudelite arv on jäänud alla viie tuhande.

Siinmaitstav Longrow 18-aastane on järjekorras 12. väljalase (esimene villiti 2008, seejuures 2009 ja 2010 ei villitud) ning on sedakorda kokku segatud 60% osas eks-šerri, 30% osas eks-burboon ja 10% osas Chardonnay veini vaatides küpsenud viskidest. See peaks olema üldse esimene kord, kui 18-aastase Longrow puhul on kasutusse võetud veini vaadid. Enamasti on see viski põhinenud taastäidetud šerri vaatides küpsenul, kuid vahel on sellele juurde kombineeritud eks-burboon vaate ja kahel korral ka rummi vaate. Viski villiti 6. septembril 2021. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Longrow 18 yo (21/132), 46,0% nc, ncf

Aroom: turvastatud linnased, soe vana nahk, turbaraba. Kreemiselt paks ninatunne. Nelgiga apelsin mustas tees. Eksootilised vürtsid, törts pipart ja tubakat. Hooti pöördub mineraalsemaks, kus lisaks muldpõrand, kerge sõnnikulisus ja märg soolane mereliiv. Hooti aga tuleb hoopis magusaid kuivatatud puuvilju ja vanillipasta. Väga rikkalik ja miitmeplaaniline.

Maitse: algab magusalt ja turbasuitsuselt. Suutundelt kreemine. Tuhased kuivatatud puuviljad, tume šokolaad ja nahk. Keskosast soolakaramell, vürtsid, veidi pipart. Teises pooles kreeka pähkleid, mis annavad õrnalt kirbe noodi. Sellele järgneb tanniinisus ja veinisus.

Lõpp: pikk. Üsna tugev turbasus koos nahkse puuviljasusega. Selgelt tunda veinisust koos magusama kange musta teega. Järelmekis leitav veel ka tindisus.

Hinnang: B+

Taas väga hea Longrow, mille aroom kannab kohe Campbeltowni ja päeva, mil toimub linnaste turvastamine ning linn on mattunud sellest tingitud aroomidesse. Samuti tuletab see viski loomulikult kohe meelde Springbank viskivabriku ning sealsed traditsioonilise viskilao aroomid. Üllatavalt on 10% veinivaate jätnud üsna tugeva ja ehk veidi tasakaalust väljaviiva jälje, mis tuleb esile just järelmaitses. Need veinivaadid oleks minu poolest võinud parem kasutamata jääda, kuid siiski annab nende lisamine Longrow viskist jälle uue versiooni. Springbank viskivabrikus villitu variatiivsus ongi ju omamoodi kütkestav.