esmaspäev, 22. mai 2023

SPRINGBANK 18 yo (20/02)

Springbank villib 18-aastast viskit tavaliselt ühe satsi aastas ning selle iseloom on varieeruv sõltuvalt kokku segatavatest vaatidest. Springbank ühelinnaseviskide võlu peitubki osalt selles, et ei taodelda jäigalt maitsete järjekindlust, vaid enamasti tuleb olla valmis teatud variatiivsuseks. Nii võib ka 18-aastane olla kokku segatud kord eks-burboon vaatidele, kord eks-šerri vaatidele tuginevalt. Lisaks võib olla neile põhivaatidele juurde lisatud erinevas mahus näiteks rummi või portveini vaatides küpsenud Springbanki. Ja loomulikult lisab variatiivsust eri mahus esmatäite ja taastäite vaatide kombineerimine. Siinmaitstav 18-aastane on kokku segatud 88% osas eks-burboon vaatides ja 12% osas eks-portveini vaatides küpsenud viskidest. Viski villiti 7. jaanuaril 2020. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Springbank 18 yo (20/02), 46,0% nc, ncf

Aroom: vahane puuviljasus, eriti pirn ja banaan koos kergelt mineraalsete tsitrustega. Lisaks vill ja õrn suitsusus. Tervikuna meeldivalt elegantne ja delikaatselt kerge. Klaasis seistes muutub veidi õlisemaks ja juurde tuleb sõnnikuline noot, just selline, mida on tunda distantsilt.

Maitse: suutundelt täidlane ja õline, hästi suud kattev. Maitsete osas delikaatne ja integreeritud. Puuviljasus, kookoshelveste kattega rabarberi-banaani kook. Magusaid ja vahaseid tsitruseid. Keskosast alates merelist soolasust ja mineraalsust, barbariss ja limoncello.

Lõpp: üsna pikk. Jätkub mineraalsus, suhkrustatud ingver, mis läheb üle veidi tammiselt vürtsikaks, mille lõpetavad magus-kuivad punased marjad (port?).

Hinnang: B+

Aroomist kuni maitseteni suurepärane, kuid järelmaitse rikub veidi mängu ilu. Üllatavalt vähe on suitsusust. Kui suitsusus on aroomis küll õrnalt, kuid siiski selgelt tuntav, siis maitsetes puudub see pea täiesti. Mulle kipub meeldima Springbank ikka veidi enam siis, kui selles on šerrivaatides küpsenud osa kaasatud või siis veelgi parem, kui tervikuna neile põhinev.