pühapäev, 7. mai 2023

ANCNOC 1993/2007

See aasta on tähtpäevade osas oluline, kuna nüüd mais-juunis täitub 30. aastat kalli elukaaslasega kooselu ja varasügisel 30. aastat tagasi algas ka minu Šoti viskide armastus. Esimene ei põhjustanud siiski teist. Seega on paslik just nüüd mais neid tähtpäevi ka viskide maitsmise osas tähistada. Sel kuul tulevadki siis maitsmisele 1993. aastal villitud anCnoc ja Glen Keith ning neile lisaks veel siis ka 18-aastane anCnoc ja oma lemmikviskivabrikust 17-aastane Springbank ja veel ka 18-aastased Springbank ja Longrow. 

Esimeseks maikuuu viskiks on aastakäigu anCnoc, mis on destilleeritud 1993, küpsenud eks-burboon vaatides ja umbes 14-aasta vanusena villitud 2007. aastal. See viski on mul kapis seisnud juba mõnda aega, kuna ostsin selle märtsis 2012.



anCnoc 1993/2007, 46,0% nc, ncf

Aroom: esmalt karamelline tammisus, kreemine toffee, vanill ja ahjuõunad kerge kaneeliga. Õrnalt lillelisust ning siis tuleb rohkelt värskemat puuviljasust. Eriti punased õunad. Lisaks karamelliseeritud apelsini koored ja alt on väga õrnalt hoomatav ka suitsune noot.

Maitse: meeldivalt ümar ja puuviljane, linnasust veidi; ahjuõunad ja flambeeritud banaanid. Loogiline jätk aroomile. Keskosast toimub aga üllatav muutus. Tammine, piprane, muskaat, ingver, tammeröst ja veidi ka mündist rohusust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Puuviljane koos selge ja üsna tugeva tammise noodiga. Ka siin jätkub ja on isegi ehk veidi enam esil ingver koos mündise rohususega, mis annab hea värske järelmeki.

Hinnang: B

Väga hea ja meeldiv. Pudeli kaela osa ei olnud küll paljulubav, kuid tasapisi avanes see ilusti ning saavutas üsna täidlase ja hea puuviljase-tammise tasakaalustatud terviku.