reede, 19. mai 2023

SPRINGBANK 17 yo Madeira Wood

Piduliku kuu jätkuks on aeg pöörduda lemmikviskivabriku viskide poole. Selleks on loomulikult Springbank ja esimeseks maitstavaks viskivabriku põhiviski Springbank. Siinmaitstav on destilleeritud novembris 2002, küpsenud esmalt 14 aastat endistes burboon ja rummi vaatides (barrels) ning seejärel kokkusegatult viidud järelküpsema kolmeks aastaks värsketesse Madeira vaatidesse (hogsheads). Viski villiti oktoobris 2020 kokku 9200 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Springbank 17 yo Madeira Wood 2002/2020 (20/137), 47,8% nc, ncf

Aroom: esmalt magus-hapukas puuviljasus koos kergelt muldse ja magusa suitsususega. Kuivatatud puuviljad – viigimari ja aprikoos, mis läbi sidrunikoorte liigub ürdisemaks – raudrohi ja koriander. Suhkrustatud ingver koos magusalt kreemise tundega. Klaasis seistes tuleb tasapisi esile ka Springbankile omast muldset juurikalisust koos märja villaga, mis veidi määrdunud mootoriõliga. Soolasus veel lisaks.

Maitse: täidlane ja rikkalik ning suud meeldivalt kattev. Magus-hapukas, kuid kreemine puuviljasus, mis ümbritsetud nahkse rüüga. Puuviljatükkidega must tee. Kergelt hapukad kirsid ja suhkrustatud ingver. Kergelt happeline veinisus koos mõrkjate tamme tanniinidega. Kõige eelneva seob kokku kergelt soolakas suitsusus.

Lõpp: pikk, ümar ja kreemine. Kergelt happeline veinisus ja tamme tanniinid jätkuvad veel ka siin mõnda aega, kuid selle lõpetab soolakas-mineraalne noot järelmekis.

Hinnang: B+