esmaspäev, 28. november 2022

GLENMORANGIE Port Wood Finish

Glenmorangie ühelinnaseviski on tuntud oma kvaliteedi ja kergelt mekitavuse poolest. Viskivabrikus olevate destillaatorite kaela kõrgus tagab aurustuva alkoholi suure vasega kontakti, mis annab tulemuseks kerge ja delikaatse destillaadi. Seda destillaadi iseloomu aitab viimistleda ja esile tuua veel ka Ameerika tammest eks-burboon vaatide kasutamine, mis lisab viskile juurde vanilli, kookose ja kerge vürtsikuse. Glenmorangie on viskivabrik, mis tuntud hoolika vaatide valiku poolt. Glenmorangie oli ka üks esimesi viskivabrikuid Balvenie kõrval, mis hakkas praktiseerima järelküpsemist ja -viimistlemist. Kasutatud vaatide variatiivsus on nii suur, et pole mõtet hakata neid siinkohal üles lugemagi. Klassikaks on saanud neist sauternes, šerri ja portveini vaatides küpsenud viskid. Olen neid ka siinses blogis varem mekkida võtnud ja tutvustanud.

Nüüd tuleb maitsmisele umbes viisteist aastat tagasi villitud portveini (ilmselt ruby) vaatides järelviimistletud Glenmorangie. Tegemist on seejuures varasema disainis pudeliga, mille kasutamine lõpetatigi 2007 aastal. Glenmorangie tõi portveini vaatides järelviimistletud viski esmakordselt turule 1994 aastal. Siinkohal tuleb märkida, et sel sügisel on Glenmorangie taas vahetanud põhipudelite disaini ja visuaali. Ilmselt jõuavad veel sel aastal need uue disainiga pudelid ka Eestisse. Maitstav on pärit 2007. aastal villitud pudelist, mis sai ostetud 2011.



Glenmorangie Port Wood Finish, 43,0% nc

Aroom: väga kutsuv. Linnasesuhkur, vanill, kergemad kuivatatud puuviljad (eriti õunad). Roosiõied, õrn jõhvikas, klementiinid ning õrn aniisi ja värske mündi noot. Meeldivalt ümar, kerge ja delikaatne, samas annab taustal hoomatav vürtsikus ja kuiv tammisus vajalikku jõulisust.

Maitse: ümar ja kreemine. Kuivatatud puuviljad, värsked ja magusad klementiinid. Portveini magusust on tunda, kuid see on kontrollitud ja ei tõuse domineerima. Kerge aniis ja värske münt koos meeldiva Glenmorangie destillaadile omase vürtsikuse ja tammise ingveriga annavad jõulisust ja lisavad kompleksust. Väga meeldiv maitsekaar.

Lõpp: üle keskmise pikk. Kreeka pähkel, kuivatatud puuviljad, tume šokolaad, õrn aniisine järellainetus kestab üsna pikalt.

Hinnang: B

Silmas pidades Quinta Ruban nimelist portveini vaatides järelviimistletud Glenmorangiet, kus portvein oli üsna tugevalt esil, on siinne Port Wood Finish üllatavalt meeldiv ja väga hea. Kas oligi see varasem disainitud erinevana või on siin oma mõju n.ö vanema pudeli efektil. Igal juhul mulle meelepärane Glenmorangie.