pühapäev, 11. detsember 2022

ABERLOUR 12 yo, 15 yo & 16 yo

Viski maitsmises on väike paus olnud. Esmalt vajadusest veidi maitsmismeeltel puhata lasta, teisalt juba tavapärase aastalõpu toimetustega seotult ning kolmandaks oma esivanemate jälgede ajamisega geni-keskkonnas ja digiarhiivides. Just viimane on võtnud suure osa vabast ajast, kuid pingutuse tulemusena ja lahketele abilistele geni-keskkonnas jõudsin nii ema kui isa poolt omakorda mõlemas nende vanemate liinis oma esivanemate osas välja 17. Sajandini (8. ja osalt isegi 9. astme esivanemad). Edaspidi tulebki nüüd mõningaid puuduolevaid fakte juurde otsida ja pusletükke omavahel siduda. Igal juhul on oma sugupuu uurimine üks ülimalt põnev ja avastusi pakkuv maailm.

Aga nüüd viski juurde. Tuulutasin veidi viskikappe ning leidsin, et aeg on mõningad kunagi kõrvale pandud näidispudelid esile võtta ning teha kordusmaitsmine. Seda siiski n.ö värskelt aluselt ehk maitsmise eel, ajal ega pärast ei vaadanud kordagi varasemalt antud hinnanguid ega kirjeldusi. 

Esimesele sellisele maitsmisele otsustasin valida Aberlour ühelinnaseviskid: 12-aastane (blogis tutvustatud 12.11.2016), 15-aastane (blogis tutvustatud 01.03.2016) ja 16-aastane (blogis tutvustatud 05.11.2015). kõigi nende puhul on küpsemine aset leidnud erinevas vahekorras šerri ja burboon vaatides. Kaalusin nendele lisaks ka soetada praegu Eestiski vabalt saada oleva 14-aastase, kuid kuna see on villitud vaid 40% kanguses, siis seda juurde ei hakanud otsima. Kahjuks ongi enamus Aberlour linnaseviskisid nüüdseks nõrga 40% kangusega ning just seetõttu ostma need mind ei kutsu. Kui Aberlour otsustaks kõik oma viskid villida külmfiltreerimata, naturaalse värviga ja 46% kangusega, siis oleksin aga tõsine huviline. Iseenesest on ju Aberlour destillaat väga hea. Siinmaitstavad on siis kunagi ostetud tervikpudelitest alles jäetud 6cl näidispudelid.



Aberlour 12 yo Non-chillfiltered, 48,0% ncf

Aroom: meeldiv karamelline puuviljasus, kus šerrine noot selgelt esil ja seda märksa enam ja äratuntavamalt kui järgnevas kahes. Lisaks veel siin ka šokolaad koos kergelt tammise vürtsikusega. Ehk veidi ka tunda vanilli.

Maitse: üsna vürtsikas, kuid puuviljane magusus ja ümarus aitab hästi tasakaalu pakkuda. Apelsinimoos kerge aniisi varjundiga. Meeldiv tervik, kus ei puudu ka šerrine noot.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kergelt magus tammisus, mesisus ja meeldiv vürtside mäng keelel.

Hinnang: B

Aberlour 15 yo Select Cask Reserve, 43,0%

Aroom: esile tõusevad pärnaõied, köömned, raudrohutee ning tervikuna selgelt ürdine ja teatud mõttes rohune, mis puudu kahes teises. Kõik see ürdisus lasub magusal puuviljasel põhjal.

Maitse: esmalt puuviljast magusust, kuid siis tuleb ürdise rohususe kaudu kasvavalt tammine vürtsikus. See lisab maitsesse ka mõrkjust. Kuidagi nõrgem, kuid samas robustsemalt toorem, kui kaks teist, milles enam viimistletud ümarust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Üsna tugevalt tammine koos selge mõrkja noodiga.

Hinnang: C+

Aberlour 16 yo, 43,0%

Aroom: magus kuid üsna kompleksne. Kuivatatud puuviljade segu, rosinad, veidi metsapähkleid ja ümarat apelsini noodiga mesisust. Veidi ka tajutav šerrine noot, kuid pigem taustal ja vähesem võrreldes 12-aastasega.

Maitse: suutundelt meeldivalt ümar ja magus. Vürtsikas puuviljasus koos fenkoli noodiga, teises pooles enam tammisem, kuid siin ei kaasne sellega mõrkjust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Tammine nii nagu ka kaks eelnevat, kuid see on siin enam puuviljasuse poolt tasakaalustatud.

Hinnang: B

Meeldivad Aberlour linnaseviskid kõik kolm. Ja piisavalt erinevad. Kõigi kolme puhul on veidi kõrgem kangus oma positiivse jälje jätnud.