kolmapäev, 9. november 2022

CARDHU 12 yo

Cardhu linnaseviski on siinses blogis esimest korda tutvustamisel. Olen seda küll varasemalt mõned korrad mekkinud ja kuskil 1990ndate keskel ka tervikpudelina ostnud, kuid üldiselt olen sellest Speyside piirkonna tuntud ühelinnaseviskist mööda vaadanud.

Cardhu viskivabrik (algselt Cardow) sai ametliku viski tootmise litsentsi 1824. aastal, kui John Cumming otsustas varasema illegaalse viskitegemise seadustega kooskõlla viia. Peale tema surma võttis viskivabrikus ohjad enda kätte tema naine Helen koos oma poja ja tema naisega. Helen sai tuntuks aga juba enne seda. Nimelt siis, kui Cardows aeti viskit veel illegaalselt oli Helen endale võtnud kohustuse hoiatada piirkonna teisi seadusi rikkuvaid viskitegijaid maksukoguja tuleku eest. Selleks lehvitas ta punast lippu. Seega praegu Cardow viskipudelil olev lippu lehvitav naine pole revolutsionäär, vaid just Helen ja tema hoiatustegevuse sümboolne meenutus. Cardow viskivabrikus võttis peale Heleni ja tema poja Lewis surma 1872. aastal ohjad peadestilleerijana enda kätte Lewise naine Elizabeth, kellest sai sellega Šotimaa esimene naine sellisel positsioonil. Viskivabrik läbis laienduse ja uuenduse 1887. Huvitav on seejuures fakt, et Cardow vanad destillatsioonipajad ostis lähedal paikneva Glenfiddich viskivabriku rajaja William Grant.

Cardow viskivabrik müüdi 1893. aastal John Walker & Sons kompaniile ning viskivabriku uueks nimeks sai Cardhu. Sellest ajast saati seostub Cardhu viskivabrik suuresti Johnnie Walker seguviskidega, mille üheks põhikoostisosaks Cardhu viski on. Cardhu viskivabrikus on ka Johnnie Walker brändi kodu. Cardhu viskivabriku praegune aastane tootmismaht on 3,4 miljonit liitrit, mis tuleb kolmest paarist destillaatoritest. Siinmaitstav 12-aastane Cardhu on pärit 2019. aastal villitud 20cl pudelist.



Cardhu 12 yo, 40,0%

Aroom: üsna kerge. Magusad pirnid, linnaseline ja kergelt mesine, mille alt tulevad värsked metsapähklid. Õunakoored, hästi õrn ja magus suitsune noot koos mõningase papisusega. Veidi mandariine, just sellised veidi üleküpsenud ja kergelt juba käärinud ning rohusust. Klaasis seistes tuleb tammisust koos kerge vürtsikusega.

Maitse: ümar ja magus linnaselisus. Mesisust koos piimašokolaadiga. Kergelt käärinud puuviljad, veidi rohusust, õrn turbasuitsune noot. Värsket magus-mõrkjat tammisust veel veidi lisaks.

Lõpp: pigem lühike. Linnaseline, veidi piprast näpistust, kerge papisus koos õrna suitsuse järelmekiga.

Hinnang: C

Kerge ja lihtne Speyside linnaseviski. Taas selline keskpärane viski, mis sobilik ilmselt pigem suvesoojuses mekkimiseks. Pole üllatav, et Cardhu iseäranis just Hispaanias populaarne on. See Cardhu ühelinnaseviski tugev Hispaania turul domineerimine on seotud ka ühe olulise sündmusega. 

Nimelt 1997-2002 aastatel kasvas Cardhu viski nõudlus Hispaanias nii suureks, et tootmine ei suutnud sellega kuidagi sammu pidada. Ei piisanud ka sellest, et vähendati teiste turgude osa ega sellest, et üritati suunata Hispaania turg Johnnie Walker Black Label seguviski poole. Hispaania nõudis Cardhu viskit ning pudeli sildil pidi olema märge „malt“. Nõudluse rahuldamiseks otsustatigi Diageo poolt siis turule tuua Cardhu Pure Malt, mis võimaldas lisaks Cardhu viskile koostisesse lisada ka teisi linnaseviskisid. See tegu põhjustas aga Šoti viskitööstuse teiste osapoolte poolt tõsise kriitika ning teemat arutati isegi Briti parlamendis. See viskibränd leiti külvavat segadust, vähendavat usaldust ja kahjustavat tervikuna Šoti viskitööstuse tõsiseltvõetavust. Brändi müük keelati ning see tõi lõpuks kaasa Šoti viskide puhul „pure malt“ sõna kasutamise keelustamise. Nüüdseks on erinevaid ühelinnaseviskisid sisaldava viski jaotuseks „blended malt“.