pühapäev, 20. november 2022

DALMORE Port Wood Reserve

Dalmore viskivabrik on tuntud ühelinnaseviskide poolest, kus küpsemiseks on kasutatud erinevat tüüpi šerri vaate (positiivne pool). Kahjuks on Dalmore tuntud ka selle poolest, et enamus viskisid villitakse madalal kangusel (40%) ja kasutatakse intensiivselt karamelli e150 viskivärvi ühtlustamiseks ja samas tarbija ostu mõjutamiseks ehk tumedam värv = rikkalikum maitse (negatiivne pool). 

Siinmaitstav Dalmore erineb eelnevast kahes aspektis. Nimelt on Port Wood Reserve viski peale esmast küpsemist Ameerika tammest eks-burboon vaatides saanud järelviimistluse Tawny Port vaatides ning villimiskanguseks on siinse viski puhul 46,5%. Kahjuks on aga ka see viski saanud üsna tugeva värvilisa ja muidugi on see ka külmfiltreeritud. Maitstav on pärit 2019. aastal villitud pudelist.



Dalmore Port Wood Reserve, 46,5%

Aroom: imalalt magus ja ohtralt karamelli ning toffeed, mis on veidi sellise kunstliku noodiga. Tugevalt karamelliseeritud suhkur (see nõukaaegne pulga otsas kukekomm). Klaasis seistes tuleb veelgi magusust, kuid sedakorda on see magus mustsõstramoos ja ploomimoos. Veidi ka brasiilia pähkleid. Enam õhutades ja vähese vee lisamisel u 41-2%ni karamelliseeritud apelsini ja tubakalehti. Kõige eelneva taustal on selgelt tunda ka põlenud tuletikkude väävlisust.

Maitse: väga magus algus, mustsõstramoos, ploomikook kaneeli ja kardemoniga, maitsekohvi ning veidi ka kirssidega pooltumedat šokolaadi. Teine pool pöördub tammiseks ja vürtsikaks, mis väljendub tugeva mõrkjuse ja kirbusena. Veega lahjendades on enam viskit tunda, kuna pääseb veidi mööda magususest ja ka kirbus enam kontrollitud.

Lõpp: pigem lühike, kui mitte arvestada suhu jäävat imala magususe ja mõrkjas-kirbe maitsete segu, mis ei ole kuigi meeldiv – vähemalt minu jaoks. Muidu on enne seda tunda maitsekohvi koos karamelliseeritud apelsinikoorega.

Hinnang: C

Olles eelnevalt maitsnud portveine, siis siin otseselt õnneks väga selgeid ja tugevaid portveini maitseid ei ole, kui mitte arvestada imalat magusust ning mõningast (magusat) marjasust ja tanniinisust. Tervikuna ei ole see viski minu maitse jaoks, kuna see imala magususe ja kirbuse segu on üsnagi ebameeldiv. Õnneks aitab siinse Dalmore puhul intensiivne õhutamine ja ka vee lisamine, mis võimaldab vähemalt osaliselt viskini pääseda.