reede, 7. oktoober 2022

CANADIAN CLUB: 6 yo & 2 x Classic 12 yo

Canadian Club viski on Kanada vanim ja vast isegi kõige olulisem viski bränd. Hiram Walker alustas viski tootmist 1858 ning algselt lihtsalt Club nime alla villitud viski sai hiljem juurde sõna Canadian, mille all seda toodetakse tänaseni. Viski on valminud rukki, rukkilinnaste, odralinnaste ja maisi põhjal, kus maisi destillaat toimib n.ö baasviskina. Canadian Club eripäraks on see, et eri teraviljadest valminud destillaadid segatakse omavahel kokku enne vaatidesse küpsema panemist. Küpsemiseks kasutatakse reeglina Ameerika tammest eks-burboon vaate, mis on suuremalt jaolt mitmenda täitekorrra vaadid, millele on antud uus söekiht. Maitstavat on villitud ilmselt juba mitmed aastad tagasi (kaks neist ilmselt kuskil 2000ndate alguses), kuid vaid ühe 12-aastase puhul on teada selle viski täpne destilleerimisaeg, milleks on 1979 ning see on siis ilmselt villitud 1992. Kõik maitstavad CC-d on pärit 5cl minipudelitest.



Canadian Club 6 yo, 40,0%

Aroom: teraviljane, karamell, rukis ning kergelt atsetoonine piirituselisus.

Maitse: kergelt õline suutundelt. Üsnagi intensiivne, rukkine ja ürdine. Magus piirituseline noot ning selgelt ka viinasus.

Lõpp: kurku soojendav hapukas rukis, järelmekk piirituseline-viinane.



Canadian Club Classic 12 yo (destilleeritud 1979), 40,0%

Aroom: teraviljane, kreemisust, toffee, veidi mesisust. Mõõdukalt vürtsikas ja hapukas rukkisus. Veidi ka vanillist tammisust.

Maitse: vanill ja karamell, natuke selline burbooni laadne. Mõningane papisus. Kreemine, mandlid. Teine poolt hapukas rukis ja kergelt vürtsikas.

Lõpp: kreemine teraviljasus, mandlid, järelmekk hapukas rukkisus.

Canadian Club Classic 12 yo, 40,0%

Aroom: magus teraviljasus ja vanill, kreemine, toffee, kreembrülee, muskaat.

Maitse: kreemine ja ümar suutundelt, magus ja kerge maitsetelt. Võrreldes eelneva varasema 12-aastasega on siinne veidi lihtsam ja vähem rukkisem. Mõningane papisus ka siin.

Lõpp: siin tuleb aga selgelt hapukas rukis ja vürtsikus.



Üsna mekitavad seguviskid kõik. Kui 6-aastane on veel selgelt piirituseline, siis 12-aastased on maitsetelt täitsa võrreldavad keskmike hulka kuuluvate Šoti seguviskidega. Omapäraks on siinsete Kanada viskide puhul aga hapukas rukkisus, mida Šoti viskide puhul ei leia.