neljapäev, 9. juuni 2022

SPRINGBANK 10 yo Local Barley 2010/2020

Eelmisele viskile jätkuks tuleb siis veel enne ülehomset Šotimaale sõitu, kus peamiseks sihtkohaks ongi Campbeltown ja Springbank viskivabrik, maitsmisele veel üks Local Barley seeria Springbank. Sedakorda on viski valmistatud Belgravia odrast, mis kasvanud Glencraigs Farm’ põldudel ning 2010. aastal destilleeritud viski on küpsenud täisaja ja 100% oloroso šerri vaatides (seega üsna erinev eelmistest selle seeria viskidest). Viski villiti 2020. aastal kokku 8500 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Springbank 10 yo Local Barley 2010/2020 (20/188), 55,6% nc, ncf

Aroom: väga rikkalik ja šerrine. Pigem kuiv kui magus. Mustad sultana rosinad, kuivatatud tumedad ploomid. Pooltume šokolaad, jasmiiniga must tee. Klaasis seistes muutub kreemisemaks, puiduvaik, nahk. Veega lahjendades magusam; tume suhkrusiirup ja aromaatne tubakas. Tühjas klaasis on tunda ka suitsuust.

Maitse: rikkalik šerri, jõuline, magus-vürtsikas. Kergelt mõrkjas karamelliseeritud apelsinikoor, suhkrusiirup, mentoolset värskust. Veega lahjendades vähem mõrkjust, enam magusust. Teine pool mõlemal juhul vürtsikas puidusus koos soolakas-vaiguse mekiga.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus-mõrkjas karamell, järelmekk meresoolane ja veidi on tunda siin ka suitsusust.

Hinnang: B+

Väga hea šerrivaadi linnaseviski – rikkalik ja puhas. Kuid Springbanki jaoks liiga puhas, kus viskivabrikule omane ja mulle meelepärane „mustus“ koos suitsusega puudu. Pimetestimisel ei arvaks ilmselt kunagi, et tegemist on Springbank linnaseviskiga. Pigem pakuks Tamdhu või GlenDronach viskiks. 



Olgu siinkohal toodud kõik uuema aja Springbank Local Barley viskid villimise järjekorras (* sulu ees tähistab, et olen seda maitsnud ja blogis ka tutvustanud):

  1. Springbank 16 yo 'Local Barley' *(Prisma Barley, Machrimore Farm) 1999/2016, 54,3% - 80% Bourbon, 20% Sherry
  2. Springbank 11 yo 'Local Barley' (Bere Barley, Aros Farm) 2006/2017, 53,1% - 100% Bourbon
  3. Springbank 10 yo 'Local Barley' (Belgravia Barley, West Backs Farm) 2007/2017, 57,3% - 70% Bourbon, 30% Sherry
  4. Springbank 9 yo 'Local Barley' *(Optic Barley, High Cattadale Farm) 2009/2018, 57,7% - 80% Bourbon, 20% Sherry
  5. Springbank 10 yo 'Local Barley' *(Optic Barley, High Cattadale Farm) 2009/2019, 56,2% - 77% Bourbon, 20% Sherry, 3% Port
  6. Springbank 10 yo 'Local Barley' *(Belgravia Barley, Glencraigs Farm) 2010/2020, 55,6% - 100% Oloroso
  7. Springbank 10 yo 'Local Barley' (Belgravia Barley, Glencraigs Farm) 2011/2021, 51,6% - 100% Bourbon

Need viskid on saavutanud juba praegu kultusliku staatuse ning järelturul on nende hinnad täiesti pöörased 500-1400€. Nii viskisid maitsta soovivate kui Springbank viskivabriku enda kahjuks (alghinnad on ju neil viskidel olnud 80-120€ kandis, seega järelturu kasum läheb viskivabrikust mööda) ongi nii, et nendele viskidele näppude taha saamine ja seega ka maitsmine on lihtsurelikule tehtud spekulantide poolt pea võimatuks. Sageli on nii, et juba müügipäeval pannakse alghinnaga soetatud pudel oksjonile müüki viis või enam korda kallima hinnaga. Mind kui viskisõpra, kes naudib maitseid, on selline toimimisviis tõsiselt vihastama ajav.