reede, 24. juuni 2022

GLEN SCOTIA 8 yo Peated PX Finish

Kümnepäevane Šotimaa reis edukalt teostunud. Peasihiks olnud Springbank Whisky School käigus ohtralt teadmisi saadud, igale viski valmistamise protsessile – linnastamise eri etapid, linnaste kuivatamine turbasuitsuga, meski valmistamine, käärimine, destilleerimine, vaatide täitmine, vaatide veeretamine ja ladustamine ning villimine – käsi külge pandud, endale Springbank viski kokku segatud ja meeldivate inimestega koos suurepärane kogemus kogu eluks kaasa saadud ning loomulikult kool ka eduka eksamiga lõpetatud. Lisaks sai siis kooli käigus külastatud Glengyle viskivabrikut ning Kilkerran viskit ka ohtralt mekitud, Cadenhead’s maitsmisel osaletud ning peale Campbeltowni külastust Glasgows viibides külastatud veel siis ka Auchentoshan, Clydeside ja Glengoyne viskivabrikuid. Ja loomulikult sai kogu reisi jooksul ohtralt suurepärast linnaseviskit maitstud.

Enda jaoks jäädvustan selle reisi, viskivabriku külastused ja maitstud viskid ka kahe kuu jooksul blogis. Teen seda nii, et juunis kõigepealt eraldi ostetud ja maitstud viskid (Glen Scotia, Hazelburn, Longrow), juulis veel Springbank ja Kilkerran ning siis juba kogu Campbeltown reis koos Springbank ja Glengyle viskivabrikute ülevaatega. Augusti jääb Auchentoshan, Clydeside ja Glengoyne tutvustused.

Esimene eraldi maitstud viski tuleb Glen Scotia viskivabrikust. Tegemist on selleaastase Campbeltown Malt Festival puhuks villitud kaheksa aastase ja PX vaadis järelviimistletud turvastatud linnastest valmistatud Glen Scotia linnaseviskiga. Mekitud sai seda Campbeltownis Ardshiel Hotel viskibaaris 12.06.2022.



Glen Scotia 8 yo Campbeltown Malt Festival 2022, Peated PX Finish, 56,5% nc, ncf

Aroom: esmalt kuivatatud puuviljade magusus, millele tuleb juurde magus turbasuitsusus. Lisaks pehme karamell. Klaasis seistes muutub turbasuitsusemaks, mis veidi ka sõnnikuline. Hästi integreeritud.

Maitse: magus koos mõningase tammise vürtsikusega. Kangus on tunda, kuid see pole ründav, kuna suutundelt on üsna kreemine ja turbasuitsune mekk aitab kõrget kangust ja ka PX vaadi poolt antud magusust neid ümbritsedes hästi vaos hoida.

Lõpp: pikk, magus puuviljane turbasuitsus.

Hinnang: B



Väga hea Glen Scotia, kus PX vaadi mõju on järelviimistlemisel väga hästi kontrollitud ja viski tundub oluliselt küpsem kui vaid kaheksa aastat. Plaanisin selle viski kevadel enne reisi soetada, kuid kahjuks seda ei teinud. Võinuks osta ka Glen Scotia viskivabrikust kohapeal, kuid reisikohver oli juba muid viskisid liimidini täis.



Reisi planeerides soovisin saada osa ka Glen Scotia viskivabriku Dunnage Warehouse Experience tuurist, kuid kahjuks oli mulle sobival päeval ja ajal kohad täis (kuigi tegin broneeringu kaks nädalat varem). Avanes küll võimalus vahetult selle tuuri alguses veel Glen Scotia viskivabrikusse joosta, et selles osaleda, kuid olin sättinud end juba mugavalt Springbanki Washback baari ning otsustasin sedakorda Glen Scotia tuurist loobuda. Hea põhjus kasvõi seepärast juba Campbeltowni tagasi minna! Seega Glen Scotia viskivabriku külastus piirdus mul vaid välisvaatluse ja poe külastusega. Viimase infona Glen Scotia kohta veel see, et nüüd kevade lõpul uuendas viskivabrik ka oma pudeli disaini kogu sortimendi osas.