laupäev, 25. juuni 2022

2x HAZELBURN 10 yo Single Cask (Port & Sauternes)

Springbank viskikooli esimese päeva lõpetuseks valisin Washback Bar menüüst mekkimiseks kaks kümneaastast Hazelburn viskit. Mekitud sai mõlemaid Campbeltownis Springbank viskivabriku Washback baaris 13.06.2022. Esimeseks oli Hiina viskiklubile villitud ühevaadi Hazelburn, mis küpsenud täisaja taastäidetud portveini vaadis #119. Viski destilleeriti 20.06.2007 ja villiti 30.10.2017 kokku 336 pudelit.



Hazelburn 10 yo Refill Port Hogshead #119, 2007/2017, 55,2% nc, ncf

Aroom: suhteliselt suletud ja portveini vaadi mõttes väheaktiivne; ilmselt on kasutatud taastäidetud portveini vaat olnud üsna kuiv ja eelneva kasutuskorraga kogu portveini mõju haihtunud. Klaasis seistes tuleb mõningane kuivatatud puuviljade ja kerge mustsõstra aroom, kuid jääb siiski endiselt suhteliselt neutraalseks.

Maitse: suutundelt meeldivalt kreemine ja just see, mida Hazelburnilt võib oodata. Maitsete osas jääb aga sarnaselt aroomile üsna neutraalseks. Tunda on kerge pähkline noot koos kuivatatud õuntega.

Lõpp: pigem isegi lühike ja kuivusele kalduv.

Hinnang: C+

Hea viski, kuid pigem saab öelda nii, et portveini vaat on pigem Hazelburni võlu vähendanud, kui sellele midagi positiivset juurde lisanud.

Teine maitstud Hazelburn oli villitud Itaalia turule. Viski on samuti destilleeritud 2007. aastal, kuid detsembris, pandud seejärel küpsema taastäidetud Sauternes veini vaati #1008 ning peale kümneaastast küpsemist villitud jaanuaris 2018 kokku 282 pudelit. 



Hazelburn 10 yo Refill Sauternes #1008, 2007/2018, 55,4% nc, ncf

Aroom: hoopis rikkalikum ja täidlasem kohe esimesel lähenemisel ja võrdluses. Üsna kreemine; rosinad, pähklid, karamell ja lisaks õrn suitsusus taustal.

Maitse: suud kattev kreemine karamellisus koos kuivatatud puuviljadega. Tervikuna pigem kuiv kui magus või pigem on heas tasakaalus. Paar tilka vett muudab veel kreemisemaks ja pähklisemaks. Lisandub ka linnaseline destillaat. Tundub oluliselt eakam, kui vaid kümme aastat.

Lõpp: üsna pikk, rosinad koos pähklitega täidlasel linnaselisel põhjal.

Hinnang: B+

See Hazelburn on väga hästi õnnestunud. Säilinud ja isegi tugevnenud on Hazelburni kreemisus ning veinivaat on andnud meeldiva ja mitte domineeriva lisanduse.