kolmapäev, 11. mai 2022

Compass Box Peat Monster Arcana

Ettevõtte 20-nda juubeli tähistamiseks villis Compass Box ühe viskina tavapärasest erineva Peat Monster segulinnaseviski. Nimeks pandi viskile Arcana ning koostiseks on järgnev: 72,9% taastäidetud hogsheads vaatides küpsenud Talisker, 10,6% esmatäite eks-burboon vaatides (barrels) küpsenud Miltonduff, 9,6% tavapärane kuid vaadi kanguses Peat Monster, mis lisaküpsenud mõned aastad taastäidetud Compass Box enda poolt kokku pandud Prantsuse tammest vaatides (barrels), millel tugevalt röstitud otsad ning 6,9% taasröstitud vaatides (barrels) küpsenud Ardbeg. Kokku villiti 2020. aasta augustis seda viskit 8328 pudelit. Maitstav on 6cl näidispudelist.



Compass Box Peat Monster Arcana, 46,0% nc, ncf

Aroom: esmasel lähenemisel pipraselt vürtsikas suitsusus (Talisker), mis läheb üle tuhaseks, magusamaks suitsususeks (Ardbeg). Siis tuleb üleküpsenud puuviljasust, ananass, greibi koor ja ka kaneeli. Õhutades muutub lihtsamaks ja suitsusus kaob.

Maitse: magus algus, kerge ja värske puuviljasus. Münt, fenkol, suitsune turbane linnasus. Keskosast ürdisus, kaneel ja piprasus. Suutundelt on meeldivalt kreemine, kuid maitsed on kokku veidi kummalised ning mitte kuigi palju Taliskeri meenutavad. Õhutamist ega vett ei kanna, muutub üsna lihtsaks.

Lõpp: keskmise pikkusega. Fenkol, kreemine, ürdine-piprane järelmekk.

Hinnang: C+

Hea viski, kuid midagi on siin sellist, mis mulle teisel mekkimisel eriti enam meelepärane ei olnud. Vist oli põhjuseks üsna nõrk turbasuitsusus ning kummaline ürtide kogum, mis head kooskõla minu jaoks vähemalt väikese näidispudelis olnud koguse abil ei saavutanud.