kolmapäev, 18. mai 2022

AMAETHON

Väike vahepala Šoti linnaseviskidele ja seda Prantsuse linnaseviskina. Tänu abikaasale ühelt degustatsioonilt kaasa antud pudeli põhjale õnnestus maitsta Prantsuse alkoholitootja Spiritique poolt toodetud linnaseviskit, millele on nimeks antud Amaethon. Nimi osutab keldi mütoloogias samanimelisele põllunduse kaitsejumalale. Viski enda valmistamiseks on vähemalt saadaoleva info kohaselt kasutatud Prantsusmaa põldudel kasvanud otra. Vanuseks on viskil kolm-neli aastat ning küpsenud on viski pudeli sildi järgi Prantsuse tammest vaatides, kuid veebi põhjal on põhiküpsemine siiski toimunud eks-burboon vaatides, millest 1/3 on olnud esmatäite ja 2/3 teise täitekorra vaadid ning siis lõpus alles saanud see viski paarinädalase järelviimistluse Prantsuse tammest vaatides. Maitstav on pärit juunis 2021 villitud pudelist.



Amaethon, 45,0%

Aroom: üsna kerge ja ümar; kangust ja noorust arvestades ootasin teravat piirituselist rünnakut. On aga hoopis rikkalikult teraviljane, veidi tooremapoolseid banaane. Natuke on küll piirituselisust, kuid seda katab sünteetiline magus puuviljasus, eelkõige pirni essents. Tervikuna pigem teraviljaviskile, kui linnaseviskile omane aroom.

Maitse: ümar teraviljasus, kreemine puidusus, veidi puuviljasust ja vanilli. Maitsete poolest lihtne, kuid oma struktuurilt üsna hea ja meeldiv.

Lõpp: pigem lühike. Esmalt törts tammist vürtsikust (ilmselt Prantsuse tamme mõju), kergelt piirituseline teraviljasus.

Hinnang: C

Lihtne, kuid üldsegi mitte halb. Noor, teraviljane ja oodatult vürtsikust pakkuv Prantsuse linnaseviski. Viskikokteilides peaks päris hästi toimima.