kolmapäev, 3. veebruar 2021

Parimad seni maitstud linnaseviskid

Nii juhtub, kui ei ravi end korralikult lõpuni. Nimelt, ilmselt osaliselt detsembrist tulenevalt, kujunes sinusiit ning viski maitsmisega oli jaanuari viimasel nädalal lõpp. Kuna praegu ab-ravil, siis saab maitsmiste juurde naasta (jätkates Macallan viskidega) mitte varem kui järgmise nädala keskel. Tingitult sellest ja kuna veebruaris täitub kuus aastat selle blogi pidamist, siis kuluks ära üks vahekokkuvõte. Tegin siis ülevaate blogis kõrgema hinnangu (A ja B+) saanud Šoti ühelinnaseviskidest veebruar 2015 kuni jaanuar 2021 ning allpool on siis selle ülevaate tulem. Loodan, et arvepidamine sai õigesti sooritatud (välja jätsin viskifestivalidel või erandlikus keskkonnas (nt Lagavulin viskid viskivabrikus kohapeal) maitstud). 

Siinjuures tuleb märkida, et peale hinnanguskaala kohendamist 2018. aastal sai mõningad 2015-2017 aastal minu poolt A ja B+ saanud viskid ümberhinnatud aste madalamaks. Huvitav oleks kindlasti neid viskisid uuesti proovida ja vaadata, kuidas hinnang nendele oleks nüüd. Üheks selliseks oleks Aberlour, mis sai just sedamoodi ümberhinnatud. Enamus Aberlour viskidest sai maitstud blogi pidamise esimestel aastatel. Seega tekkis tõsine huvi maitsta neid Aberlour viskisid kogenenumana uuesti ja veenduda selles, et see ümberhindamine sai põhjendatult teostatud. Ja õnneks on mul enamus neist Aberlour viskidest (vist) näidispudelitena kuskil tallele pandud ning vist ongi märtsis-aprillis õige aeg need kõrvuti esile tuua ja uuesti maitsta.

Igal juhul tuleb allolevat loetelu vaadates tõdeda, et olen A hinnangutega üsna tagasihoidlik olnud. Või osutab see hoopis objektiivsele hinnangule? Või sellele, et polegi selliseid eriti maitsta õnnestunud? Kui vaadata aga B+ hinnanguid, siis tunduvad need olevat sellised, mida ka nüüd neile viskidele annaksin (Glengoyne 15 ja 18 ehk küsitavad ja vajaksid ilmselt samuti uuesti maitmisele võtmist).

Kui vaatasin võrdlevalt 2015-2020 aastatel antud hinnanguid, siis hakkas silma see, et kõrgemate hinnangute andmisega olen aina ihnemaks läinud. Põhjuseid selleks on ilmseid mitmeid. Esiteks pole aastad maitstud viskide osas sarnased. On olnud üsna kehvapoolseid ja ka paremaid aastaid, mis toonud klaasi juba eeldatult kvaliteetsemaid viskisid. Teiseks olen vahepeal valinud viskisid maitsmiseks üsna laias spektris. Kolmandaks on maitsemeel suure hulga viskide maitsmise tulemusel kindlasti arenenud. Neljandaks on varasemad lemmikud asendunud uutega. Viiendaks olen vist hakanud lihtsalt ka aastast-aastasse üha kriitilisemalt maitstavatesse viskidesse suhtuma, mis on loomulikult kaasa toonud ka madalamad hinnangud. Lõpuks tuleb arvestada seda, et loetelus olevad viskid on paljud pärit pudelitest, mis villitud enne 2015 aastat. Pole mingi saladus, et tänu viskimaailmas aset leidnud buumile on toimunud tajutavad muutused ka peale seda villitud viskide kvaliteedis. Ja seda sageli mitte paremuses suunas. See ei kehti muidugi kõigi viskivabrikute puhul ning mõnede viskivabrikute puhul on täheldatav ka kvaliteedi kasv. 

Allolevas loetelus on *(tärniga) tähistatud tervikpudelid (20-100cl); ülejäänud on need, mis maitstud mini- või näidispudelitest.

A

*Aberlour 18 yo, 43%

*Ardbeg Ten (10 yo, 2013), 46%

Arran 18 yo, 46%

*Balvenie 15 yo „Single Barrel“ 1995/2011, #9000, 47,8%

*BenRiach 12yo „Heredotus Fumosus“, 46%

*BenRiach 17yo „Solstice“, 2nd Edition, 50%

BenRiach 18 yo Albariza, 46%

*Glencadam 32 yo (1982/2014), Single Cask, cask # 745, 50,8%

GlenDronach „Cask Strength“ Batch 6, 56,1%

GlenDronach 19 yo, 1995/2014, Pedro Ximénez Sherry Puncheon #538 (Batch 11), 55,0%

GlenDronach 20 yo, 1994/2014, Oloroso Sherry Butt #54 (Batch 11), 56,6%

*Kilchoman „Machir Bay“, 2012, 46% 

*Kilkerran Work in Progress 6 „Bourbon Wood“, 46%

Kilkerran Work in Progress 7 „Cask Strength Bourbon Wood“, 54,1%

Lagavulin 12 yo „Special Release 2015“, 56,8%

Lagavulin 12 yo „Special Release 2016“, 57,7%

Laphroaig 15 yo „200th Anniversary Edition“, 43%

Longrow 18 yo (2014 edition), 46%

Longrow 18 yo (2016 edition), 46%

*Macallan 12 yo „Sherry Oak“ (2012), 40%

Octomore 07.3 Islay Barley, 169ppm, 63%

Octomore 09.3 διάλογος Islay Barley (5 yo, 2012/2018), 133ppm, 62,9%

*Springbank 12 Cask Strength, Batch 6 (13/12), 53,1%

*Springbank 12 Cask Strength, Batch 15 (17/325), 56,5%

Springbank 16 yo „Local Barley“, 54,3%


B+

*Aberfeldy 1991/2011 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, 43%

*Aberlour 16 yo Double Cask Matured, 43%

*Aberlour a’bunadh Batch No. 44, 59,7%

*Arran ’The Bothy’ Quarter Cask, Batch 1, 55,7%

Arran 12 yo „Cask Strength“, 52,8%

Arran 14 yo, 46%

Arran 18 yo Single Malts of Scotland 1996/2015, 50,5%

Aultmore 1986/2017 Malts of Scotland, Bourbon barrel MoS #17032, 49,2%

*Balblair Vintage 2002, 1st edition 2012, 46%

*BenRiach 17yo Septendecim, 46%

BenRiach 18 yo Latada, 46%

BenRiach Cask Strength, Batch 1, 57,2%

Benrinnes 15 yo Douglas Laing Old Particular 1999/2014, 48,4%

*Benromach „Peat Smoke“ 2004/2012, 53ppm, 46%

Benromach 10 yo Cask Strength 2002/2012, 60,3%

*Benromach 10 yo, 43,0%

*Benromach Sassicaia Wood Finish 2011/2019, 45,0%

Bowmore 10 yo, 46%

*Bruichladdich Bere Barley 2008, 50,0%

*Bruichladdich Organic Barley 2009, 50,0%

*Bruichladdich The Classic Laddie, Scottish Barley, 50%

*Bruichladdich The Laddie Ten“ (10yo, 2012), 46%

*Bunnahabhain 12 yo, 46,3%

*Bunnahabhain Ceòbanach Batch 02, 46,3%

*Caol Ila 12 yo, 43%

*Clynelish 14yo, 46%

Craigellachie 13 yo, Berrys’ 2000/2014, cask #147, 46%

Dalmore Dominium (Fortuna Meritas Collection), 43%

Deanston 20 yo Oloroso Casks, 55,3%

Glen Scotia 1992/2014 The Whiskyman „Run to the Stills“, 51,3%

GlenDronach „Cask Strength“ Batch 5, 55,3%

*GlenDronach 14 yo „Virgin Oak Finish“, 46%

Glendronach 15 yo „100% Sherry Casks“, 40%

*GlenDronach 15 yo Revival (revised & revived 2018), 46,0%

GlenDronach 18 yo, 1996/2014, Oloroso Sherry Butt #244 (Batch 11), 56,9%

GlenDronach 19 yo, 1995/2014, Oloroso Sherry Puncheon #4941 (Batch 11), 57,0%

GlenDronach 20 yo, 1994/2014, Pedro Ximénez Sherry Puncheon #3386 (Batch 11), 53,6%

GlenDronach Cask Strength „Batch 4“, 54,7%

Glenfarclas 15 yo, 46%

Glenfarclas 17 yo, 43%

Glenfarclas 18 yo, 43%

Glenfarclas 25 yo, 43%

*Glenfiddich 14 yo „Rich Oak“, 40%

*Glenfiddich 15 yo Solera Vat, 40%

Glengoyne 15 yo, 43%

Glengoyne 18 yo, 43%

*Glengoyne 21 yo (2014), 43%

*Hazelburn 10 yo (14/331), 46%

*Hazelburn 13 yo, Oloroso Cask Matured, Batch 1, (17/139), 47,1%

*Highland Park 12 yo (2013), 40%

Kilchoman 10th Anniversary Release 2005-2015, 58,2%

Kilkerran „Work in Progress 2“, 46%

Kilkerran „Work in Progress 3“, 46%

Kilkerran „Work in Progress 4“, 46%

*Kilkerran 12 yo (17/397), 46%

Kilkerran 2004/2015 Single Cask (Marsala), 57,4%

Kilkerran 2006/2015 Single Cask (Calvados), 57,3%

*Lagavulin „Distillers Edition“ 1995/2011 (lgv. 4/499), 43%

Lagavulin „Distiller’s Edition“ 1999/2015 (lgv. 4/504), 43%

Lagavulin 12 yo „Special Release 2017“, 56,5%

*Laphroaig „Quarter Cask“, 48% 

*Laphroaig „Triple Wood“, 48%

*Laphroaig 10 yo, 40%

Ledaig 18 yo, 46,3%

Longmorn 21 yo, The Single Malts of Scotland 1992/2014, 49,7%

*Longrow (NAS) (16/264), 46%

Longrow 21 yo (19/380), 46,0%

Octomore 09.2 διάλογος (5 yo, 2012/2018), 156ppm, 58,2%

Octomore 10 yo Second Edition, 167ppm, 57,3%

Octomore 10.1 (5 yo, 2013/2019), 107 ppm, 59,8%

Octomore 10.3 Islay Barley (6 yo, 2013/2019), 114 ppm, 61,3%

*Port Charlotte „The Peat Project“, 46%

Port Charlotte 2007/2016, CC:01, 57,8%

*Port Charlotte 2008 Islay Barley, 50%

*Port Charlotte, Scottish Barley, 50%

*Springbank 10 yo (12/73), 46%

*Springbank 12 yo “Cask Strength”, Batch 16 (18/001), 56,3%

Springbank 13 yo „Green“, 46%

Springbank 15 yo (2011), 46%

Springbank 15 yo Rum Wood (19/329), 51,0%

Springbank 16 yo Rum Wood 1991/2007, 54,2%

Springbank 17 yo Sherrywood 1997/2015, 52,3%

*Springbank CV (13/277), 46,0%

*Talisker „57o North“, 57%

*Talisker „Distillers Edition“ 2001/2012 (TD-S: 5OA), 45,8%

Talisker „Distillers Edition“ 2005/2015 (TD-S: 5RD), 45,8%

Talisker „Distillers Edition“ 2007/2017 (TD-S: 5TF), 45,8%

*Talisker 10 yo, 45,8%

Tamdhu Batch Strength, Batch No: 001, 58,8%

Tamdhu Batch Strength, Batch No: 002, 58,5%

Tamdhu Batch Strength, Batch No: 003, 58,3%

Tullibardine „The Murray“ 2007/2019, 56,6%