laupäev, 23. jaanuar 2021

MACALLAN 12 yo Elegancia

Jaanuari lõpetan Macallan’ seltsis. Maitsmisele tulevad kolm linnaseviskit, mis villitud pea 20-aastat tagasi, täpsemalt 2003. aastal. Kuna kaks maitstavaist on 10ne ja üks 12ne aastane, tähendab see seda, et need viskid destilleeriti enne 1994. aastat. Ja see omakorda tähendab seda, et need viskid on valmistataud Golden Promise odrast, mida Macallan kuni 1994. aastani ainuüksi kasutas. Peale seda aastat langes Golden Promise odra osakaal 30%ni. Võrreldes uuemate odrasortidega oli Golden Promise oder küll väiksema saagikusega, kuid viski valmistamisel andis maitseküllasema destillaadi.

Lisaks sellele olid 1990ndate alguses Macallan’ väikesemahulised destillaatorid kuumutatud otse gaasiga, mis annab jällegi täidlasema (õline, puuviljane, karamelliseeritud ja kergelt põlenud maitse) destillaadi, ning lisaks kasutas Macallan sel ajal üksnes Hispaania tammest valmistatud eks-šerri vaate. Enamus villitud viskide puhul oli vaatide vahekord 2/3 esmatäite ja 1/3 teise täitekorra. Seega kõike seda arvesse võttes peaksid maitstavad kolm Macallan viskit olema praegusaja viskidega võrreldes täidlasemad ja rikkalikumad. Meeldetuletusena – Macallan muutis 2004. aastal märgatavalt oma pudeli ja etiketi disaini ning tõi turule Fine Oak seeria, kus oli siis kasutusel ka juba Ameerika tammest valmistatud ja eks-burboon vaatides küpsenud viskid.

Esimeseks võtsin maitsta 12-aastase Elegancia nimelise viski, mis oli 2000ndate alguses suunatud eelkõige reisikaubanduse lettidele. Kasutatud on nii Fino kui Oloroso šerri vaatides küpsenud viskisid. Maitstav on pärit 2003. aastal villitud 33,3cl pudelist.



Macallan 12 yo Elegancia, 40,0% nc

Aroom: kerge ja ... tõesti elegantse aroomiga. Tsitruseline särtsakas-värske hapukus, kuivatatud puuviljadest õunad. Puuvilja karamell ja karamelliseeritud suhkur koos. Tammevaadi kuiv vürtsikus, eelkõige muskaat. Klaasis seistes vanilliessents ja magus toffee ning üsna paks ja ümar linnasus. Jääb siiski värskeks, kaldumata siirupiselt magusaks.

Maitse: mesine puuviljasus, magus toffee koos kerge tsitrusega (mandariin ja apelsin). Keskosa suud katvalt ümar ja linnaseline. Pähkline. Teises pooles vürtsikas; muskaat ja veidi koriandrit keelel. Apelsini koor. Nauditav maitsekaar. Madal 40%ne kangus pole siin tunda, kuna tamme teravus annab piisavalt tugeva põhja. Paar tilka vett toovad selgemalt šerrisust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus ümar toffee ja pähkline linnasus, milllele lisaks vürtsikas hapukus tammevaadist. Lõpus kuivusele kalduv.

Hinnang: B

Hästi integreeritud nii aroomi-maitse liinis, kui ka destillaadi-tammevaadi osas. Need varasemad šerri vaatides küpsenud viskid ei oma paljude praegusaja viskidele omast justkui „juurdekleebitud“ šerrisust. See Macallan kuulub kinkepakki, kus lisaks sellele oli 10-aastane ja vaadikanguses 10-aastane. Sai neid kinkepakke ostetud u viis aastat tagasi Kreekast kaks.