esmaspäev, 22. veebruar 2021

GLENROTHES 2004 Vintage

Macallan viskide jätkuks on sobib ette võtta Glenrothes, kuna mõlemad kuuluvad Edrington grupile. Kolmandana lisandub neile kahele veel Highland Park. Kui Glenrothes viskivabrik kuulus Edrington grupile juba aastast 1999, siis Glenrothes kaubamärgi, mis vahepeal kuulus seitse aastat Berry Bros. & Rudd kompaniile, soetas Edrington endale uuesti alles 2017. aasta mais.

Siinmaitstav Glenrothes Vintage 2004 jäi viimaseks, mis villiti aastakäigu põhiselt. Aastast 2018 hakati villima viskisid vanuse märkega. Viski on destilleeritud 22.03.2004, küpsenud ilmselt üksnes Ameerika tammest valmistatud ja šerriga töödeldud vaatides, villimiseks välja valitud 20.01.2017 ning lõpuks villitud 2018 kevadel.



Glenrothes 2004/2018, 43,0% nc

Aroom: üsna tammise tüvega. Magus, tugev tammevanill, linnasesiirup, veidi karamelli. Klaasis veidi seistes tuleb puuviljasust, eriti värske küpse mango. Lisaks tammisele mõrkjusele ka apelsinikoorte mõrkjus. Šerrivaatide mõju on samuti tuntav. Paar tilka vett toob punaseid marju ja tsitruseid ning muudab veidi värskemaks. Pikemalt klaasis seistes kergelt roostene metallisus.

Maitse: magus-mõrkjas. Vanill, toffee, küpse mango, pähklikreem, konservipuuviljad ja mõningad tammised vürtsid – kaneel ja muskaat. Rosinaid ja ka mett. Šerrivaatidele iseloomulik kooslus. Suutundelt esimeses pooles kerge ja kreemine, teises pooles mõrkjas ja tammine. Tilk-paar vett toob mõningase tsitruse, vähendab tammisust ja lisab värskust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Vanill ja karamell, kerge fenkol ja tammised vürtsid.

Hinnang: B

Väga hea argipäeva linnaseviski tervikuna, kuid midagi eriliselt meeldejäävat siit siiski ei leia. Samas selle viski eest makstud raha (veidi üle kolmekümne) arvestades kiitust ja soetamist vääriv. Maitsekoosluse osas võrreldav hiljuti maitstud Macallan 10-aastasega (40%), kuid ei ole nii liistunud olekuga. Meeldivam paari tilga vee lisamisel.