pühapäev, 3. jaanuar 2021

ARRAN 18 yo SMoS 1996/2015

Aasta algab A-ga ehk Arran ühelinnaseviskiga, mis on destilleeritud üsna Arran viskivabriku algusaegadel, täpsemalt 8.08.1996. Küpsenud on viski šerri (puncheon) vaadis # 896928 ja villitud sõltumatu villija Speciality Drinks poolt Single Malts of Scotland seerias 4.08.2015 kokku 624 pudelit. Viski on seega ametlikult 18-aastane, kuid siiski vaid neli päeva noorem kui 19. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist..



Arran 18 yo Single Malts of Scotland 1996/2015, 50,5% nc, ncf

Aroom: šerrine kreemisus, tubakas ja nahk. Veidi tolmust tammisust, ohtralt kuivatatud puuvilju ja veidi ka punaste marjade hapukust. Kuivatatud aprikoosid, rosinad, rikkalik puuviljakook. Paar tilka vett toob õunakoored, veidi pirni ja vanilli ning Arranile omaseid magusaid tsitruseid.

Maitse: suutundelt kreemine ja rikkalik. Tolmune šerrisus ja kuivatatud puuviljad (aprikoos eelkõige, kuid ka teised lõunamaisemad viljad), millele järgnevad tammised vürtsid, eelkõige muskaat ning meeldivalt mõrkjas apelsinikoor. Kõik heas tasakaalus. Vähese veega lahjendatult tõuseb enam esile tsitruseline värske ja magus puuviljasus; vähem tammisust ja enam puuviljast ümarust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kreemine, kerge tsitrus ja münt värskendamas tammist šerrisust.

Hinnang: B+

Suurepärane algus uuele aastale. Heas tasakaalus oma eale hästi vastava rikkaliku maitsekooslusega Arran. Paar tilka vett aitab kõigil maitsetel esile tõusta.

Viskikogu revisjon

Kuna üleeelmise ehk siis 2019. aasta viimases postituses sai märgitud, et püüan uusi viskisid 2020. aastal enam eriti mitte juurde soetada, siis nagu varem märgitud, päris nii see ei õnnestunud. Aga annan alanud aastaks korduslubaduse – soetan juurde mitte rohkem kui kuus täismõõdus linnaseviski pudelit. 

Seega on nüüd selle lubaduse pinnalt vajalik teha ka varude revisjon, ehk mis seisust uuele kümnendile sisenetakse. Revideerimise tulemused näitavad, et 2021. aasta algab avamata täismõõdus Šoti linnaseviskide osas järgnevalt. Suure üllatusena avastasin, et olemasolevatest jätkub mõõdukalt maitstes vähemalt järgnevaks tosinaks aastaks. Kokku lugesin erinevatest hoiukohtadest täismõõdus 70cl pudelitena (lisaks kaks 100cl pudelit) kokku 167 Šoti ühelinnaseviskit ja kaks segulinnaseviskit. Nendele lisaks veel viis Iiri viskit, üks Jaapani linnaseviski ning kuus burbooni. Varude hulka tuleb lisada siis veel neliteist 20cl või 35cl pudelitena Šoti ühelinnaseviskit (Glenfiddich (3), Highland Park (2), Macallan (6), Port Charlotte (3)). 

Esindatud on 42 erinevat Šoti ühelinnaseviskit. Kõige enam on täismõõdus pudeleid Islay saarelt (51), millele järgneb Campbeltown (46) ning siis Speyside (34), Highlands (26) ja saared (10). Kui minna nende regioonide kaupa üksikute viskivabrikute viskide juurde, siis on seis järgnev.

Islay saarelt on kõige enam Bruichladdich viskivabriku viskisid – Port Charlotte 8, Bruichladdich 5 ja Octomore 2. Laphroaig viskisid on 9 ja Lagavulin viskisid 6. Ardbeg, Bowmore ja Caol Ila viskisid on igast 5 ning Bunnahabhain viskisid 4 ja lisaks siis veel 1 Kilchoman ja 1 Port Ellen.

Campbeltown regioonist ja üldse kõige enam on mul erinevaid Springbank viskivabriku viskisid: Springbank viskisid 21, Longrow viskisid 12 ja Hazelburn viskisid 5. Lisaks siis veel 6 Kilkerran ja 2 Glen Scotia viskit.

Speyside regioon on enam esindatud Balvenie poolt, mida on mul 9 viskit. Sellele lisanduvad Benromach (6), Glenfarclas ja Glenlivet kumbki 4 viskiga ning siis juba muude viskivabrikute viskid, mis esindatud kolme või vähema viskiga: BenRiach (3), Aberlour (2), Glenfiddich (2), Glenrothes (2), Longmorn (1) ja Strathisla (1).


Highland piirkonna krooniks on GlenDronach 9 viskiga, millele lisandub kirju seltskond, kuhu kuuluvad Deanston (3), Ben Nevis (2), Glen Garioch (2), Glenmorangie (2), Glenturret (2) ning AnCnoc, Balblair, Dalmore, Glengoyne, Old Pulteney ja Tomatin kõik 1 viskiga.

Kõige napima esindatusega on Šotimaa saared (v.a Islay), kust on mul olemas Arran (4 viskit), Talisker (3), Highland Park (2) ja Jura (1).

Seega päris kirju ja rikkalik kogu, mida siis püüan sel kümnendil järkjärgult pigem kahandada, mitte täiendada. Selle alanud aasta jooksul saab nimetatud ühelinnaseviskidest avatud ja lõpuni mekitud Dalmore, Glenrothes ja Kilchoman, mis nimekirjast siis ka kaovad. Lisaks avan vähemalt ühe viski järgnevatest: Arran, Benromach, Bunnahabhain, Deanston, GlenDronach, Kilkerran, Laphroaig, Lagavulin, Port Charlotte.