reede, 15. jaanuar 2021

MORTLACH 16 yo Distiller’s Dram

Jätkame šerriste linnaseviskidega. Mortlach on tuntud oma raskepärase destillaadi ja šerrivaatide kasutamise poolest. Aastaid tagasi oli väga hinnatud 16-aastane Flora & Fauna sarjas villitud Mortlach, mis kahjuks tootmisest maha võeti ja asemele toodi veidi sellised mannetud, kuid väga kõrge hinnaga tooted, millest paljud olid NAS. Saades aru, et see oli viskivabriku omanike poolt vale käik, asendati need viskid 2018. aastal uute viskidega: 12 yo Wee Witchie, 16 yo Distiller’s Dram, 20 yo Cowie’s Blue Seal ning reisikaubanduse lettidele suunatud 14 yo Alexander’s Way. Nendest siis tuleb maitsmisele 16-aastane, mis on küpsenud esimese täitekorra ja taastäidetud eks-šerri vaatides. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Mortlach 16 yo Distiller’s Dram, 43,4%

Aroom: aromaatselt ümar ja mesiselt puuviljane, õunad eelkõige. Värsked mahlased õunad, magus mahlane apelsin, värskelt kooritud õunakoored ja banaan. All ka kuivemat – röstitud metsapähkel, vana nahk ja kuivatatud datlid. Üsna magus tervik, kuid meeldivalt kutsuv selline.

Maitse: pigem kergekaaluline ja isegi pehme, kuid samas meeldivalt suud kattev. Mesine puuviljasus, rosinad, aprikoos ja apelsin. Teises pooles veidi tammist vürtsikust ja veidi kirbet ürdisust ning törts ingverit. Kuigi palju just ei toimu, kuid see mis tunda, on meeldiv.

Lõpp: keskmise pikkusega. Meeldiv aniis ja mentool. Lõpus kuivusele kalduv.

Hinnang: B

Lihtsalt nauditav elegantne Speyside linnaseviski. Pole midagi kurta. Vaatame kuidas maitseb järgmisena Macallan linnaseviski, mille nimetuses on juba elegantsus ära märgitud.