teisipäev, 5. jaanuar 2021

GLEN SCOTIA 11 yo Double Sherry 2008/2020

Glen Scotia pole seni just kuigi sagedasti mu klaasi sattunud. Olengi maitsnud vaid viis Glen Scotia viskit, mis kõik on ka blogis tutvustatud. Nüüd siis uus viski, mis ka villimise mõttes uus – turule toodud alles 2020. aasta sügise lõpus. Kasutatud on 2008. aastal turvastamata linnastest valmistatud destillaati, mis küpsenud esmalt esmatäite eks-burboon vaatides, seejärel jagatud kaheks, millest üks osa on järelviimistletud PX ja teine osa Oloroso šerri vaatides (hogsheads), mis kirjete järgi on samuti olnud esmatäite vaadid. Peale kümnekuulist viimistlemist on need kaks osa uuesti kokku segatud ja viidud segunema taas eks-burboon vaatidesse. Seejärel on viski vaadikangusena villitud 2020. aastal kokku 15,000 pudelit. Seega üsna huvitav, kuigi kummaline ja küsimusi tekitav küpsemine (milleks raisata esmatäite vaate sellisel moel?); oletuslikult aga intensiivset maitseelamust pakkuda lubav viski. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Glen Scotia 11 yo Double Sherry Cask Finish 2008/2020, 54,1% nc, ncf

Aroom: esmalt assotsieerub keedetud piima aroomiga, kuhu on veidi lisatud mett. Kurkum, siis kopitanud hein, pehkinud puit ja siis sarnaneb aroom küpsetatud Lapi leibjuustule, mis serveeritud murakamoosiga. Mitte kuigi meeldiv aroom (kuigi leibjuust murakamoosiga iseenesest mulle maitseb) ja kohe kindlasti mitte selline, mida ühelt linnaseviskilt ootaks. Klaasis seista lastes paraneb veidi; kerge puuviljasus, ehk veidi tsitrust, värske puit koos hapendunud aroomiga, mis annab üsna magusa koosluse. Veega lahjendades muutub väga lihtsaks ja suhkruselt magusaks.

Maitse: väga lihtne magus-hapukas kooslus. Sarnaneb suuresti mitte kuigi heale odavale seguviskile. Siin on ainsaks päästjaks kõrgem kangus, mis toob ebamäärast vürtsikust (karri segatud kardemoniga). Veega lahjendades veidi parem ja magusam, kus tajutav kerge puuviljasus ja aniis.

Lõpp: keskmise pikkusega. Hapukas-vürtsikas, mis lõpeb magusalt.

Hinnang: D

No nii, aasta teine viski ja kohe nüüd siis selline. Glen Scotia’lt poleks seda oodanud. Kas on nüüd osa partiist riknenud või on kõik 15,000 pudelit sellist sisu täis? Vaadates veebis selle viski kohta kirjutatud arvamusi, siis need ulatuvad tõesti seinast seina – osa kiidavad ja peavad seda suurepäraseks, samas osa kirub selle maapõhja. Kui oleks juhtunud ostma seda viskit täispudeli jagu, kiruks ka ise.