pühapäev, 10. jaanuar 2021

SPRINGBANK 12 yo Cask Strength (Batch 15)

Viimasest vaadikangusega 12-aastase Springbank viski maitsmisest on möödas kaks aastat. Siinmaitstav 12-aastane Springbank on villitud 2017. aasta juulis ja oli järjekorras viieteistkümnes tegu. Siinse viski puhul on kokku segatud 70% osas eks-šerri vaatides ja 30% osas eks-burboon vaatides küpsenud viskid. Selline suhe oli kasutusel ka Batch 10 ja 11 ning 13st kuni Batch 17ni. Kui veel Batch 18 puhul oli šerri- ja burboonvaatide vahekord 50%+50%, siis Batch 19 ja 20 olid kokku segatud nii, et burboonvaatide osakaal oli 65% ja šerrivaatide osa 35%. Ise jätsin Batch 17-20 ostmata, kuid viimasest – 2020 aasta sügisel villitud – 12-aastase vaadikanguse Springbanki viskist (Batch 21) ei suutnud ära öelda, kuna selle puhul oli kasutusel kõigist senistest täiesti teistlaadne kompositsioon: 45% šerri, 25% burboon, 25% burgundy ja 5% portveini vaadid. Seega on mul 21-st villitud Springbank 12 yo Cask Strength viskist nüüd ostetud 12 pudelit, millest koos siin tutvustatavaga on avatud kolm. Liigungi nüüd nende avamisega allapoole, st järgmisel korral tuleb avamisele Batch 14. Siinmaitstav Batch 15 on villitud 24.07.2017.



Springbank 12 yo Cask Strength, Batch 15 (17/325), 56,5% nc, ncf

Aroom: siirupine ja kerge turbarabase aroomiga kaetud apelsinine nahasus. Oliivid, soolasus, kookosõli, uus nahk, vanill, tubakas ja veidi ka iirist. Klaasis seistes muutub magusamaks, lisanduvad piimašokolaad, puuviljasuhkur ja sukaad. Veega lahjendatult tulevad traditsioonilise viskilao aroomid, suitsusus, otsesem šerrisus ja veelgi enam aromaatset tubakat. Suurepärane aroom!

Maitse: esmalt magus ja puuviljane turbasus, sukaad. Siis läbi šerri ohtralt ürdisust ning seejärel mõru šokolaad, ingver, vürtsikus ja soolasus, mis kõik koos katavad suu täielikult. Lisandub kerge väävline noot, mis ei ole aga häiriv. Samuti on lõpuosa ehk veidi tanniinine ja mõrkjas, kuid mitte siiski liigselt, et see häirivaks muutuks. Veega lahjendades suutundes kerge õlisus, üsna pikantne, lisaks puuviljasusele ka veidi münti ja aniisi.

Lõpp: pikk. Turbane ingver, soolane, naturaalne tume mõru šokolaad.

Hinnang: A

Äratuntavalt klassikaline jõuline Springbank. See linnaseviski on aga selline, mis ei anna end kohe kätte; see vajab aega ja alles mõne aja pärast avanevad mõned maitsenoodid. Ei vaja otseselt veega lahjendamist, kuid vesi ka ei riku ega kaota midagi, vaid pigem lisab uusi nüansse (eelistasin lahjendamist umbes 50-52%ni). Kui šerrivaadid andsid endast kohe peale avamist teada, millega liitus ka kerge väävline noot, siis alles tasapisi, õhutades ja vee lisades, avanevad muud ja kergemad destillaadile omased noodid. Kaalusin hinnangu osas B+ ja A vahel, kuid kuna aroomis ja maitses toimub palju ja kõik tundub olevat üsna hästi integreeritud, andsin kõrgema hinde, sest see on lõpuks tervikuna tehniliselt suurepärane linnaseviski ja seda oli nauditav mekkida.