teisipäev, 29. september 2020

BENROMACH Sassicaia 2011/2019

Speyside piirkonna linnaseviskide kuu lõpetab Benromach. Tegemist on viskivabriku poolt Wood Finish sarjas villitava viskiga. Viimastel aastatel on selles sarjas villitud eelmise aasta kevadel maitstud Château Cissac viskile lisaks siis veel siinmaitstav Sassicaia ja ilmselt järgmise aasta sügisel maitsmisele tulev Hermitage veinivaatides järelviimistletud Benromach linnaseviskid. Benromach Sassicaia on küpsenud esmalt kuus aastat esimese täitekorra eks-burboon vaatides ning seejärel järelküpsenud kaks aastat Itaalia Toskaana piirkonna Bolgheri küla Sassicaia punaveini vaatides. Kokku villiti seda konkreetset viskit 7026 pudelit. Maitstav on pärit 12.03.2019 villitud pudelist.



Benromach Sassicaia Wood Finish 2011/2019, 45,0% nc, ncf

Aroom: esmalt kerge suitsusus, siis pehmemad tammised ja punaveini vürtsid, apelsinikoor ning magusama poole pealt piimašokolaadi ja veidi ka iirist. Need moodustavad üsna hea kooskõlalise terviku. Otsest veinisust ei ole. Klaasis seistes ehk veidi enam vürtsikust, millele tulevad juurde moosiks keedetud pohlad. Tunda ka muldsust ja sügisele omast metsaalust kõdu.

Maitse: kerge magus-hapukas marjane-puuviljane algus, millele kasvab juurde ingver, vürtsid ja pipar. Suitsusus tuleb teises pooles. Suud meeldivalt kattev. Vähese veega lahjendatult suitsusust veidi enam, vürtsikust vähem ning veinisus tuleb selgemalt esile, kuid ei hakka siiski domineerima. Lisaks veel münt ning suutunne muutub veidi veega lahjendatult kreemiseks.

Lõpp: üsna pikk. Magusa äärisega suitsusus, kuid peamiselt siiski kasvavalt vürtsikas-piprane, millele paneb punkti tuhasem suitsusus ning naasev piimašokolaadi magusus.

Hinnang: B+

Väga meeldiv Benromach. Poleks seda suhteliselt keskpärase ja liigse veinivaadi mõjuga Benromach Cissac põhjal oodata osanud. Saavutatud on siinse Sassicaia puhul hea tasakaal veinivaadi magus-vürtsika ja destillaadi suitsuse vahel. Praegusesse varasügisesse ideaalselt sobiv linnaseviski.