laupäev, 31. august 2019

INCHMOAN 12 yo

Selle kuu viimane viski on samuti pärit Loch Lomond viskivabrikust, kuid kannab nime Inchmoan ning see kuulub koos sel aastal juba maitstud Inchmurrin viskiga Island Collection sarja. Kui Inchmurrin on valmistatud turvastamata linnastest ning on destilleeritud üksnes Loch Lomond viskivabriku eripärastes sirge kaelaga padadestillaatorite, siis Inchmoan on valmistatud tugevalt turvastatud (50 ppm) linnastest ning destilleeritud sarnaselt Loch Lomond viskile nii sirge kaelaga kui tavapärase n.n luigekaelaga padadestillaatorites. Viski nimi Inchmoan  tähendab otsesõnu „turba saar“. Inchmoan 12-aastane viski on küpsenud Ameerika tammest valmistatud taastäidetud eks-burboon ja uuesti söestatud (recharred) vaatides. Maitstav viski on villitud 2017. aastal.


Inchmoan 12 yo, 46,0% ncf

Aroom: magus ja turbane. Magus vanill ja magus-tuhane turbasus sõbralikult koos. Lisaks põlenud (söestatud) puit, liigselt pruunistatud karamelliseeritud suhkur, põlenud rohi, raba laugas ning vürtsid ja pipar. Aroom selline justkui oleks kokku segatud Ardmore ja Talisker. Jääb oma turbasusega kuhugi nende vahele – on magusust ja on piprasust. Veidi vett toob valge pipra ja veidi metallisust.

Maitse: üsna piprane-vürtsine, kuid siiski on ka magus vanill ligi. Magus-mõrkjas turbasus, magus BBQ kaste. Veidi vett toob enam magusust ja kaotab veidi piprast turbasust. Ei küüni päris meeldiva aroomi lähedale, jäädes pigem lihtsaks ja üheülbaseks.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus, veidi tuhane röst. Külm kohv, kerge mõrkjus viimasena.

Hinnang: C+


Kui aroom oli huvitav ja vägagi meeldiv – hea alternatiiv Islay laadi turbasusele, siis maitsete osas jääb nõrgaks. Siiski selgelt parim ja meelepärasem Loch Lomond viski, mida maitsnud.