teisipäev, 3. september 2019

TEELING Single Pot Still

September kuulub üksnes Euroopa viskile: Teeling Iirimalt, Armorik Prantsusmaalt ja Mackmyra Rootsist.

Siin esimesena tutvustamisele tulev Teeling viski on n.ö päris oma Teeling viski. Kuna Teeling viskivabrik avas uksed ja alustas tootmist alles 2015. aastal, siis siin blogis varem tutvustatud Teeling Small Batch, Single Grain ja Single Malt olid kõik väljaspoolt (Cooley) sisse ostetud ning seejärel siis oma nime all villitud. Siinne Single Pot Still viski, mida villiti suurema partiina esmakordselt 2018. aasta oktoobris, ongi seega päris oma destillaadist valminud viski. Meeldetuletuseks – single pot still viski valmistamisel kasutatakse linnastatud ja linnastamata otra. Ehk tuntuim Iiri Single Pot Still viski on Redbreast.

Maitstav Teeling Single Pot Still viski on küpsenud uutes (virgin), eks-burboon ja endistes veini vaatides. Tegemist on selle viski teise teoga (batch 2), mis villiti jaanuaris 2019 kokku 6000 pudelit. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Teeling Single Pot Still (Batch 2), 46,0% nc, ncf

Aroom: magus, pärmine ja kergelt etanoolne. Selge noorus klaasis ja pigem veel toordestillaat, kui küpsenud viski. Leitav siiski heledaid viinamarju, kummikomme, taustal veidi metallisust (vanad vask- ja alumiiniummündid). Tunda ka sellist tolmuste vanade paksust riidest kardinate aroomi. Paar tilka vett toob esile veidi vanilli ja nisuküpsiseid.

Maitse: magus, pehme ja üsna kerge. Veidi pärmisust ja etanoolsust nagu juba aroomiski. Nektariin, natuke greipfruuti ning vürtsikus ilmselt kasutatud veinivaatidest. Suutundes õrnalt õlisust. Veidi vett vähendab etanoolsust; meenutab kerge sidruni ja humalaga ingveriõlut.

Lõpp: pigem lühike. Esmalt lühidalt vürtsikas-magus mekk, kooritud mandel ning siis veidi kestvamalt kerge etanoolne kirbus.

Hinnang: C

Selgelt veel liiga noor viski. Ilmselt vaid loetud päevad üle kolme aasta piiri. Siiski potentsiaali omav.