esmaspäev, 29. aprill 2019

TALISKER Select Reserve (Game of Thrones)

Eelmisel aastal villiti Diageo poolt koostöös filmisarja Game of Thrones tootjaga seeria viskisid nüüd aprillis alanud troonidemängu filmisarja viimase kaheksanda hooaja puhuks. Kokku villiti kaheksa ühelinnaseviskit ja üks White Walker (Johnnie Walker) seguviski. Mitmed neist viskidest said selle seeria puhuks lihtsalt uue kuue ehk turul olemasolev viski villiti uues disainis, kõik kahjuks on külmfiltreeritud ja karamelli lisandiga, enamus vanuse märketa ja vaid kolm kõrgema kangusega.


Seeriasse kuuluvad ühelinnaseviskid on järgnevad (ülal fotol alates vasakult):
  • Clynelish Reserve 51,2% // Game of Thrones – House Tyrell
  • Royal Lochnagar 12 yo 40% // Game of Thrones – House Baratheon
  • Dalwhinnie Winter’s Frost 43% // Game of Thrones – House Stark
  • Cardhu Gold Reserve 40% // Game of Thrones – House Targaryen
  • Lagavulin 9 yo 46% // Game of Thrones – House Lannister
  • Talisker Select Reserve 45,8% // Game of Thrones – House Greyjoy
  • Singleton of Glendullan Select 40% // Game of Thrones – House Tully
  • Oban Bay Reserve 43% // Game of Thrones – The Night’s Watch

Kõiki viskisid toodeti ilmselt üsna suures koguses (Ameerikas toodi need turule 2018 lõpp ning Euroopas 2019 veebruar) ning need olid vähemalt veebruaris saadaval ka ülemere kiirlaevadel. Endale pakkusid viskidena neist huvi vaid kolm (Lagavulin, Talisker, Clynelish) ning nii sai need ka endale soetatud. Erilisi ootusi maitsenaudingute osas ühelegi neist siiski ei pane. Pigem oli ostu põhjenduseks soov maitsta meelepäraste viskide uusi versioone ning seda üsna vastuvõetava hinna eest. Siin tuleb esimesena neist kolmest maitsmisele Talisker. Talisker Select Reserve peaks maitsetelt ilmselt sarnanema suuresti Dark Storm viskile, kuna on küpsenud tugevalt söestatud Ameerika tammest eks-burboon vaatides. Villitud on maitstav viski 2019 aastal.


Talisker Select Reserve (Game of Thrones), 45,8%

Aroom: pudeli avamise järgselt üsnagi intensiivne, piprane ja vürtsikas. Hiljem tasakaalustub; tugev vanill, üsna magus, märg villane riie, soolakas karamell, tsitrusekoor. Taustal merelisus mereadrulisena ning nõrgalt ka valge pipar. Üllatavalt vähe suitsusust, kuigi mõne tilga vee lisamise järgselt kergelt suitsuse tsitruse kujul seda tuleb.

Maitse: Taliskeri kohta keskmiselt piprane ja vürtsikas. Tugev vanill, soolakas šokolaad, soolakas karamell, isegi ehk salmiakki. Sidrunikoor ja apelsinikoor. Ehk veidi ka kreemist eukalüpti, mis toob maitse teises pooles meeldivat värskust. Jällegi pea olematu suitsusus.

Lõpp: keskmise pikkusega. Soolakas, mõõdukalt piprane, mõningane mõrkjas turbasus viimasena.

Hinnang: B

Meeldiv, kuid siiski erilist vaimustust mittetekitav Talisker. Võrreldav kvaliteedilt Storm ja Dark Storm viskidega, kuid on neist kahest ehk veidi parem, kuigi oluliselt vähem suitsusem. Kellele Talisker meelepärane, tasub ka see viski endale osta. Sai neid kolme ka kõrvuti maitstud ning isegi veidi üllatavalt olid nad üksteisest eristatavad nii aroomilt kui maitsetelt. Taliskeridest eelistan siiski endiselt 10-aastast ja Distillers Edition viskit.