kolmapäev, 24. aprill 2019

TALISKER Storm & Dark Storm

Selle kuu lõpu võtavad endale kolm Talisker viskit, millest esimesed kaks on juba üsna pikka aega kättesaadavad olnud ning kolmas maitsmisele tulev on üsna uus telesarjaga Game of Thrones seotud Select Reserve nimeline Talisker. Kõigepealt aga siis Talisker „Storm“ ja „Dark Storm“ (reisikaubanduse lettidele eelkõige suunatud ja 1l pudelis), mis mõlemad toodi turule 2013. aastal. See oli aasta, mil Talisker hakkas villima järjest enam vanuse märketa viskisid. Kui enne seda oli 2008. aastal villitud põhisortimendi raames üksnes 57o North, siis lisaks kahele siinmaitstavale villiti 2013. aastal ka Port Ruighe ning 2015 järgnesid neile Skye ja Neist Point. Nüüdseks on 57o North ja Dark Storm tootmisest maha võetud. Seega, kes soovib neid soetada, peab kiirustama, enne kui viimased sellenimelised Talisker viskid lettidelt kaovad. Mõlemad maitstavad viskid on pärit 3cl näidispudelitest.


Talisker Storm, 45,8%

Aroom: turbasuitsused magusad linnased. Tugev vanill, vanillikastmes puuviljad (õun, ananass, banaan) ja Crème brûlée. Selge merelisus kergelt soolaka adrulisusega. Taustal kuiv Taliskerile omane piprasus.

Maitse: tugevalt vürtsikas-piprane. Must pipar eriti. Aroomi põhjal poleks sellist rünnakut oodanud. Samas aitab vanill ja turbasuitsune linnasus oma magususega piprasust meeldivalt tasakaalustada. Magusam tšilli. Kreeka pähkel koos turbasusega lisavad veidi mõrkjust, mis vastupidiselt linnaste magususele piprasust võimendavad. Oodanuks veidi enam puuviljasust.

Lõpp: pikk. Vürtsikas, pipar, kuiv, kurku soojendav.

Hinnang: B

Talisker Dark Storm, 45,8%

Aroom: magus suitsune linnasus koos karamellise puuviljasusega. Selgelt suitsusem kui Storm. Suitsus on selline turbasuitsu ja tammevaadi rösti segu. Lisaks sellele, et suitsusem, on siinne ka magusam ja puidusem.

Maitse: magus-mõrkjas, suitsune linnaste magusus. Karamelliseeritud suhkur, magusad ahjuõunad. Süsi. Pipar ja vürtsid viimasena, kuid seda pigem vaoshoitult Taliskeri kohta. Ilmselt on kasutatud vaatide tugev röstimine küpsemise jooksul piprasust märgatavalt pehmendanud. Veidi tuim tervikuna.

Lõpp: keskmise pikkusega. Tugevam vürtsikus ilmneb siin, seda magusa puuviljase äärisega. Süsi, külm suitsusus.

Hinnang: B


Storm on suutundelt ja maitsetelt jõulisem ja piprasem ning olles küll veidi mõrkjas maitsete osas, on siiski Dark Storm viskist meeldivam. Dark Storm on ehk veidi liiga magusa poole kaldu ning piprasus ehk veidi liiga maha keeratud. Dark Storm viskil on oma võlud, kuid jääb siiski Storm viskile alla ning on pigem selline maitsete kompromiss, mis kohandatud ehk liigselt reisikaubanduse lettidelt viskit otsivate inimeste maitse-eelistustele sobivaks.