pühapäev, 7. aprill 2019

MILLSTONE 6 yo Oloroso & 6 yo PX

Kui veebruari keskel sai blogis tutvustatud Hollandis asuva Zuidam nimelise viskivabriku rukkiviskit, siis siin tulevad maitsmisele sama viskivabriku kaks linnaseviskit. Nii nagu ka rukkiviski, kannavad need Millstone nime. Esimene maitstav Millstone linnaseviski on kuueaastane, olles destilleeritud 24.04.2008 ja villitud 17.04.2015 (ehk nädal noorem kui seitsmeaastane). Viski on küpsenud Oloroso šerri vaadis. Maitstav viski on pärit 3cl näidispudelist.


Millstone 6 yo Oloroso, Special #5, 2008/2015, 46,0% nc, ncf

Aroom: kuiv-magus tammisus. Põrandalakk ja atsetooni veidi. Iiris ja vanill. Klaasis seistes enam magusust ja šerrisust; rosinad ja mõningal määral musti ploome. Veidi vett lisab magusust vahtrasiirupi näol.

Maitse: magus ja mõrkjas samaaegselt. Veidi marjast šerrisust. Suutundelt mõningane kreemine-õlisus. Kuiv ürdine vürtsikus, mida veega lahjendamine enam esile toob.

Lõpp: üsna pikk. Magus, veidi tammist vürtsikust.

Hinnang: C

Teine Millstone viski on eelmisega täpselt sama vana, ehk destilleeritud 24.04.2008 ja villitud 17.04.2015, kuid küpsenud Pedro Ximénez šerri vaadis ning lisaks villitud vaadikangusel. Maitstav viski on pärit 3cl näidispudelist.


Millstone 6 yo Pedro Ximénez, Special #6, 2008/2015, 54,2% nc, ncf

Aroom: väga intensiivne ja ninna lõikav, kuid seda mitte kanguse osas, vaid sellise põrandalaki ja õlivärvi aroomi poolest. Karamell, toffee. Magus ja liköörine.

Maitse: magus ja liköörine. Kreegimoos. Struktuurilt pigem õhuke, kuid intensiivsust jagub. Minu jaoks liiga magus, mis veega lahjendades muutub isegi imalaks.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus ja veinine.

Hinnang: C

Mõlemad siinsed noored Millstone linnaseviskid on pigem lihtsakoelised ja tugevalt vaadimõjulised (šerrised), kus destillaat on varju jäetud. Vähemalt need kaks maitstud noort Millstone küll vaimustust ei tekitanud. Võrreldes väga hea rukkiviskiga, mis oli vanuse poolest võrreldav, jäid siinsed linnaseviskid üsna keskpäraseks.