reede, 15. veebruar 2019

MILLSTONE 92 Rye Whisky

Siinmaitstav Hollandi viski Millstone on valmistatud Zuidam destilleerijate poolt (Zuidam Distillers). Ettevõte alustas tegevust 1974. aastal pereettevõttena ning tootis erinevaid jooke, kuni alustas 1998. aastal ka viskide valmistamist. Esimene viski villiti 2007. aastal ning selleks oli viieaastane Millstone nime kandev ühelinnaseviski. Sellele on järgnenud mitmeid erinevas vanuses ühelinnaseviskisid, mis on valmistatud nii turvastatud kui turvastamata linnastest ning küpsemiseks on kasutatud erinevaid vaate (Ameerika ja Prantsuse tammest vaadid ning nii eks-burboon kui eks-šerri vaadid). Lisaks linnaseviskile on tootmises ka rukkiviski, millest tuntum ja hinnatum on Millstone 100 Rye. Siin tuleb tutvustamisele selle noorem kaaslane – Millstone 92 Rye. Mõlemad on küll 100% rukkiviskid, kuid esimene on kõrgema kangusega ja pikema küpsemisajaga. Viskivabrik on jätkuvas kasvus ning juurde on muretsetud järk-järgult uusi destillaatoreid ning farmi lähedal põldudel on alustatud ka oma odra ja rukki kasvatamist. Maitstav viski on Millstone 92 Rye, mis on destilleeritud 09.01.2014, küpsenud Ameerika tammest valmistatud värsketes vaatides ning villitud 01.03.2018; pudeli numbriks on 1815.


Millstone 92 Rye, Dutch Single Rye Whisky (Zuidam Distillers), 46,0% nc, ncf

Aroom: aromaatne ja vürtsikas. Hapukas rukkileib, apelsinikoored, pihlakamoos, münt, till ja õrnalt ka köömneid. Veidi on tunda ka põrandalaki aroome. Klaasis seistes tuleb vanill (just kaun) ja karamell, mis annavad vürtsikusele tasakaalustavat magusust. Vee lisamisel oluliselt magusam ja „leebem“, enam ka vanilli ning rukkisus asendub pigem tammisusega. Liigne vesi ei tule kasuks, parem lahjendamata või lisada üksnes paar tilka.

Maitse: suutundelt kreemine, maitsetelt tugevalt vürtsikas (muskaat, kaneel, koriander). Keelel kerget kipitust tekitav. Magus-hapukas rukkine keskosa. Apelsinikoored, jällegi pihlakamoosi ja ka münt. Katab suu meeldivalt. Vee lisamine kaotab küll kirbuse, mahendab vürtsikust, kuid lihtsustab samas liigselt. Parem lahjendamata kujul.

Lõpp: keskmine kuni pikk. Magus-hapukas rukkisus jätkub, endiselt üsna vürtsikas. Viimasena jääb järelmekina suhu soolatud tillivõi maitse.


Värske tamme mõju on tugev ja ilmne, kuid oma noorusest tulenevalt pole vaat suutnud rukki magus-hapukat ja vürtsikat destillaati siiski õnneks varju jätta. Tervikuna on viski seega hästi tasakaalus. Seni maitstud rukkiviskidest parim. Vajab klaasi valatult seismist, et vürtsikad nurgad ümarduksid. Parim veega lahjendamata.