Siinmaitstav
Hollandi viski Millstone on valmistatud Zuidam destilleerijate poolt (Zuidam
Distillers). Ettevõte alustas tegevust 1974. aastal pereettevõttena ning tootis
erinevaid jooke, kuni alustas 1998. aastal ka viskide valmistamist. Esimene viski
villiti 2007. aastal ning selleks oli viieaastane Millstone nime kandev ühelinnaseviski.
Sellele on järgnenud mitmeid erinevas vanuses ühelinnaseviskisid, mis on
valmistatud nii turvastatud kui turvastamata linnastest ning küpsemiseks on
kasutatud erinevaid vaate (Ameerika ja Prantsuse tammest vaadid ning nii
eks-burboon kui eks-šerri vaadid). Lisaks linnaseviskile on tootmises ka
rukkiviski, millest tuntum ja hinnatum on Millstone 100 Rye. Siin tuleb
tutvustamisele selle noorem kaaslane – Millstone 92 Rye. Mõlemad on küll 100%
rukkiviskid, kuid esimene on kõrgema kangusega ja pikema küpsemisajaga. Viskivabrik
on jätkuvas kasvus ning juurde on muretsetud järk-järgult uusi destillaatoreid
ning farmi lähedal põldudel on alustatud ka oma odra ja rukki kasvatamist.
Maitstav viski on Millstone 92 Rye, mis on destilleeritud 09.01.2014, küpsenud
Ameerika tammest valmistatud värsketes vaatides ning villitud 01.03.2018;
pudeli numbriks on 1815.
Millstone 92 Rye,
Dutch Single Rye Whisky (Zuidam Distillers), 46,0% nc, ncf
Aroom: aromaatne ja
vürtsikas. Hapukas rukkileib, apelsinikoored, pihlakamoos, münt, till ja õrnalt
ka köömneid. Veidi on tunda ka põrandalaki aroome. Klaasis seistes tuleb vanill
(just kaun) ja karamell, mis annavad vürtsikusele tasakaalustavat magusust. Vee
lisamisel oluliselt magusam ja „leebem“, enam ka vanilli ning rukkisus asendub
pigem tammisusega. Liigne vesi ei tule kasuks, parem lahjendamata või lisada üksnes
paar tilka.
Maitse: suutundelt
kreemine, maitsetelt tugevalt vürtsikas (muskaat, kaneel, koriander). Keelel kerget
kipitust tekitav. Magus-hapukas rukkine keskosa. Apelsinikoored, jällegi
pihlakamoosi ja ka münt. Katab suu meeldivalt. Vee lisamine kaotab küll kirbuse, mahendab vürtsikust,
kuid lihtsustab samas liigselt. Parem lahjendamata kujul.
Lõpp: keskmine kuni
pikk. Magus-hapukas rukkisus jätkub, endiselt üsna vürtsikas. Viimasena jääb
järelmekina suhu soolatud tillivõi maitse.