teisipäev, 12. veebruar 2019

COMPASS BOX uued viskid x6

Compass Box on üks innovaatilisemaid ja piire kompavamaid Šoti viski villijaid. Tegutsetud on juba pea kakskümmend aastat ning igal aastal tullakse turule mõne huvitava viskiga. Olgu selleks segulinnaseviski (blended malt), seguviski (blended whisky) või seguteraviljaviski (blended grain) – kõigis nendes kategooriates leitakse mingi huvitav lähenemine või idee ning sellest lähtuvalt segatakse nautimiseks kokku uus piiratud koguses villitav viski. 


Sel aastal avanes UISGE viskifestivali raames hea võimalus maitsmistoas proovida mõningaid viimase aasta jooksul turule toodud Compass Box viskisid. Viskide maitsemisele lisaks tutvustati Compass Box viskide valmistamise põhimõtteid ning anti ülevaade maitsmisele toodud viskide taga olevatest ideedest, nimede päritolust ja kokkusegamise printsiipidest. Rõhutati ka seda, et Compass Box ei otsi oma viskide puhul äärmuslikke maitsekooslusi, vaid pigem püüdleb delikaatsete maitseomaduste poole. Maitsmistoas oli klaasidesse valatud viis viskit ning lisaks sai stendilt juurde ostetud kuues. Kõik maitstud viskid olid 2cl koguses.


Compass Box „The Story of the Spaniard“, 43% nc, ncf

See segulinnaseviski on esimene viski, mille puhul on Compass Box fookuse seadnud eks-šerri vaatides küpsenud viskidele. Samas on see ka uus segulinnaseviski lisandus põhisortimenti, kus on juba ees Spice Tree, Oak Cross, Peat Monster. Viski nimes on viide Hispaaniale ning on inspireeritud New Yorgi baarist The Spaniard, kuhu Compass Box ühe oma viski oli suunanud. Viski on üles ehitatud šerri ja punaveini vaadis küpsenud viskide ümber. Täpsem koostis on järgmine: 40% esmatäite šerri vaadis küpsenud Aberlour, 25% Hispaania punaveini vaadi Teaninich, 15% Highland linnaseviskide (Clynelish, Dailuaine, Teaninich) segu, mis küpsenud tugeva röstiga Prantsuse tamme vaatides, 8% taastäidetud šerrivaadi ja 7% taastäidetud vaadi (hogshead) Deanston ning lõpuks 5% taassöestatud vaadi Glen Elgin. Tegemist on esimesest väljalaskest (Batch TS 2018-A (June 2018) pärit näidisega.

Aroomis selged viited punaveinile, milles ühelt poolt punased marjad, tsitrusekoored ning teiselt poolt vanill ja kuiv nahk linnaselisel põhjal. Maitses esmalt pehme linnaseline magusus ja suutundelt kreemine, siis saabuvad vürtsid ja mahlakad punased marjad, mida täiustab mõningane puuviljasus. Üsna täidlane tervik. Lõpp üsna pikk ja vürtsikas, järelmekis marjaline punavein, mis taandub kuivapoolseks.


Compass Box „Juveniles“, 46% nc, ncf

See ja järgnevad viis viskit on kõik villitud piiratud koguses ning on saadavuselt limiteeritud ja hinna poolest üsna kallid. Siinmaitstav Juveniles nimeline segulinnaseviski on järjekorras viimane väljalase, mis sündinud pikaaegsest koostööst Compass Box asutaja John Glaser’i ja Pariisis asuva veinibaari „Juveniles Bistrot à Vins“ vahel. Ehk siis, see viski on konkreetselt John Glaser’i ja Tim Johnstoni pikaaegse sõpruse pühitsemiseks, kusjuures viski disaini ja maitse juures on tehtud ka kummardus mõlema mehe veiniarmastusele. Selle pudeli sildil on kujutatud kuljustega kojanarri ning lisaks sellele on üks kelluke lisatud ka pudeli põhja külge, mis heliseb iga kord, kui pudelist valatakse. Viskis on kokku segatud järgnevad komponendid: 34% taastäidetud vaadi Strathmill, 34% taastäidetud vaadi Balmenach, 20% taassöestatud vaatide ja 10 % taastäidetud šerrivaadi Clynelish ning 2% esmatäite šerrivaadi Glendullan. Kokku villiti septembris 2018 seda viskit 14,894 pudelit.

Aroomaatne suveaia puuviljasus – pirnid, õunad, sekka rohelisi ürte. Magusad linnased ning nende kõige taustal kergelt vahane vanill. Suutundelt väga delikaatne, ümar ja kogu suud katvalt siidine. Maitsetelt lillelise ja rohususe poole kaldu, kuid mõrusus või kirbus puuduvad täiesti. Just parasjagu magusust, mis on tulem küpsete vahaste puuviljade ja linnastesuhkru koosmõjust. Lõpp üsna pikk ja vahane, kus kerged vürtsid ning viimasena värske ürdisus. Väga meeldiv delikaatne, kuid samas täidlane tervik.


Compass Box „Stranger & Stranger“, 46% nc, ncf

Stranger & Stranger viski, vabandust, piiritusjook, on teatavas mõttes kurioosum (mõnede jaoks ehk isegi linnaseviski rüvetamine) ja mõningane kõrvalekalle isegi Compass Box jaoks. Nimelt pole siinse joogi puhul tegemist tehnilises (ja regulatsiooni) mõttes viskiga, kuna 99%-le koostisele, mis on kokku segatud linnaseviskidest (80% taassöestatud vaadi Glenlossie, 14% taassöestatud vaadi Glen Elgin ja 5% esmatäite šerrivaadi Linkwood) on lisatud 1% alla kolmeaastast teravilja piiritust Girvani destilleerimisvabrikust. Ehk tegemist on joogiga, mida saab kutsuda nimega „whisky with spirit“. Jook villiti tähistamaks Compass Box kümneaastast koostööd pakendidisaini firmaga Stranger & Stranger. Selle firma käe alt tulevadki ebatraditsioonilised ja silmatorkavad sildid kõigile Compass Box viskidele. Siinse viski puhul anti disaineritele sildi loomisel täiesti vabad käed ning nii sündiski keerukas sildidisain, mis nõudis koguni siltide käsitsi liimimist pudelitele. Kokku villiti septembris 2018 seda viskit vaid 4,802 pudelit.

Aroomis puuviljad, eriti paksemat sorti ja küpsed puuviljad (õunad eelkõige, kuid ka vahased tsitrused ja banaan). Tammine vanill ja linnased lisaks. Täidlasem kui Juveniles. Üsna aromaatne tervik. Suutundelt ümar, vahane ja täidlane. Maitses puuviljad, vanill, puuviljasuhkrud, mis teevad maitsed magusaks, kuid mitte liigselt. Kerge rohune ürdisus lisaks. Lõpp üsna pikk, linnaseline, puuviljane ja ürdine ning siis viimasena vanill ja veidi vürtsikust, mis katavad koos suu vägagi meeldivalt.


Compass Box „Hedonism – The Muse“, 53,3% nc, ncf

Kui eelmise maitstu puhul oli tegemist kurioosumiga, siis ka siinmaitstav on üsnagi erandlik. Nimelt kohtab väga-väga harva Šoti seguteraviljaviskit. Compass Box tegelikult alustaski oma viskide villimist Hedonism viskist. Siinse viski puhul on tegemist põhisortimenti kuuluva Hedonism viski piiratud koguses eriväljalaskega, mille loomise algtõukeks oli eaka, kuid teadmata päritolu seguteraviljaviski vaadi leid. Selle erilise vaadi ümber siis viski kokku segatigi. Koostis on täpsemalt järgnev: 27,2% taastäidetud Ameerika standardvaadi Invergordon, 20,4% taassöestatud vaadi North British, 16% taastäidetud vaadi Strathclyde, 15,7% esmatäite eks-burboon vaadi North British, 13,8% leitud erivaat, 3,6% taassöestatud vaadi Port Dundas, 3,3% hogshead vaadi Port Dundas. Pudeli silt on spetsiaalselt loodud pühitsemaks naisi, kes viski tootmise ja viski enda juures. Kokku villti veebruaris 2018 seda viskit 3,060 pudelit.

Teraviljane, vanill, võiküpsised ja taustal kuiv tamm ja piirituselisus, mis muutub klaasis seistes ja vähese vee lisamisel lillelisemaks. Aroomis ka eukalüpti ning tervikuna on aroom üsna magus. Aroomis leitu kordub suuresti maitses, kuid seda vaoshoitumalt. Suutundelt veidi piirituseline ning maitsetelt pigem üsna neutraalne, kuid üsna magus koos vürtsika äärisega. Lõpp üsnagi pikk. Järelmaitses magus teraviljasus, igemeid kattev meesegune ingver ja veidi martsipani.


Compass Box „Flaming Heart“ (2018 Edition), 48,9% nc, ncf

Flaming Heart nimelist viskit on Compass Box varemgi villinud. Seega on selle segulinnaseviski puhul tegemist piiratud koguses villitava viskiga, mis segatakse kokku hetkel, kui on võtta piisavas koguses kindlate maitseomadustega sobivates vaatides küpsenud eakamaid viskisid. Iga kord püütakse saavutada siiski sarnase stiiliga viskit, mida iseloomustavad sõnad suitsune ja vürtsikas. Selle viski keskmiseks vanuseks anti maitsmistoa läbiviija poolt 18-19 aastat. Viski koostis on kokku segatud järgneval moel: 39% taastäidetud vaadi Caol Ila, 29% taastäidetud vaadi Deanston, 11% taassöestatud vaadi Clynelish, 8% tugeva söestamisega prantsuse erivaadi Highland linnaseviskide (Clynelish, Dailuaine, Teaninich) segu, 7% erinevates vaatides küpsenud linnaseviskide (Glen Ord, Benrinnes, Allt-á-Bhainne) segu ja 6% taastäidetud vaadi Clynelish. Kokku villiti juunis 2018 seda viskit 15,050 standardmõõdus pudelit ja 800 pudelit 1,5 liitristes (magnum) pudelites.

Esmalt magus linnasus, siis hästi kerge, kuid siiski hoomatav veidi tuhane suitsusus. Õrn mesine puuviljasus ja vanill. Delikaatne aroom. Maitselt esmalt kerge suitsusus, mis möödub veidi liiga kiiresti. Seejärel puuviljane magusus mõningase vürtsika ääristusega. Delikaatne, kuid samas üsnagi täidlane suutundelt. Lõpp üsna pikk, kergelt metalline, tuhane kuiv vanill viimasena.


Compass Box „No Name“, 48,9% nc, ncf

See segulinnaseviski on turbaseim viski, mida Compass Box on kunagi kokku seganud. Koostis on järgnev: 75,5% taassöestatud Ameerika standardvaadi linnaseviski, mis pärit Islay saarelt Pier Road lähedalt, 10,6% taastäidetud Ameerika standardvaadi linnaseviski, mis pärit Islay saarelt Port Askaig lähedalt, 13,4% taassöestatud vaadi linnaseviski, mis pärit Brora küla lähedalt ning 0,5% tugevalt röstitud Prantsuse tamme erivaadi Highland linnaseviskide (Clynelish, Dailuaine, Teaninich) segu. Kuna otseselt pole märgitud põhikoostise linnaseviskide nimesid, siis on mõistetav ka viskile antud nimi „No Name“. Siiski oskab iga veidigi tõsisem viskisõber nende vihjena antud kohanimede tagant kergelt tuvastada segusse kuuluvad viskid. Kokku villiti septembris 2017 seda viskit 15,000 pudelit.

Kõigepealt kohene Islay saare turbaseimate viskide hulka kuuluva viski tüüpiline turbasus, kerge metallisus/joodisus, mis annab soolase-adruse merelise hõngu. Turbasuse alt tõuseb tasapisi tsitruseid ja ka linnaselist magusust. Tervikuna oluliselt turbasem kui Flaming Heart. Tugev turbasus tuleb esimesena ja pealmisena ka maitses, mida tasakaalustab kuiv magus vanill ja kerge vürtsikus. Lõpp pikk ning järelmaitses vürtsikust ja ohtralt meditsiinilist turbasust.



Kokkuvõtteks tuleb tõdeda, et Compass Box inimesed oskavad seda, mida nad teevad - viskide kokkusegamist. Kõik maitstavad viskid (ja piiritusjook) olid märkimisväärselt head ning nende järjestamist meeldivuse alusel ei pea mõttekaks, kuna raske oleks neist üht teisest ettepoole tõsta või tahapoole jätta. Kui anda hinne, siis on kõik maitstud väärt B+ hinnangut. Ilmselt millalgi ma uue põhisortimendi Spaniardi endale ostan, kuid teised jäävad hinna või saadavuse tõttu tervikpudeli kujul ostmata. Muide, Juveniles, No Name ja Flaming Hearth on saadaval Helsingis, kuid seda hinnaga vastavalt 115, 128 ja 138€ (Spaniardi hind on 61€). Seega hea seegi, et neid ja teisi piiratud koguses Compass Box viskisid 2cl koguses maitsta õnnestus.