pühapäev, 10. veebruar 2019

UISGE 2019 Helsinki



Järjekorras üheksas UISGE toimus 8.-9. veebruaril Helsingis ja juba traditsiooniliselt vanas üliõpilasmajas (Vanha ylioppilastalo). Endal oli see juba kuues järjestikkune kord sellel osaleda ning nii nagu eelmiselgi aastal, külastasin vaid ühel päeval. kaalusin küll ka teisel päeval külastust, kuid kuna jaanuari lõpus alanud niisked sulailmad tõid kaasa kerge külmetuse, mis sulges haistmis- ja maitsmismeeled sellisel määral, et polnud mõtet ühtki viskit mekkida, siis ei tihanud pileteid kaheks päevaks ja mitmeks maitsmiseks osta. Õnneks sain viskifestivaliks end piisavalt heasse maitsmisvormi ja vähemalt ühepäevane sõit tasus end ära.

Kui eelmisel aastal ei osalenud UISGE käigus mitte üheski maitsmistoas, siis seekord valisin teadlikult Compass Box viskide maitsmise, kuna seal sai kompaktselt proovida kõiki uusi ning seni maitsmata segusid. Võrreldes eelmise aastaga oli sel korral tajutavalt veelgi enam rahvast ning Šoti linnaseviskide valik oli suurem ja mitmekülgsem. Talletan oma seekordsed maitsmise muljed kahes järjestikkuses postituses. Maitstud sai kokku üksteist viskit, millest siin tutvustan viit ja järgmisesse postitusesse jääb kuus Compass Box viskit.


Springbank Local Barley 9 yo, 57,7% nc, ncf

Siinne 2018 aastal villitud Springbank on järjekorras neljas Local Barley seeria viski, mis valmistatud High Cattadale farmi põldudel kasvanud Optic odrast. Viski on kokku segatud 80% osas eks-burboon ja 20% osas eks-šerri vaatides küpsenud viskidest ning kokku villiti seda 9700 pudelit. Aroomilt kerge ja nooruslikult linnaseline (teraviljaküpsised). Veidi vanilli ja kuivemat tammist teravust. Suitsusus vaid kergelt tunda ning sedagi koos metallisusega. Veidi vett lisab tsitruseid ja õrnalt mesist magusust. Maitselt noor burboonvaadis küpsenud viski, rohune-ürdine, kergelt aniisi ja kergelt suitsust magusust linnaste ja mõningase puuviljasuse näol. Suutundelt pigem õhuke. Järelmaitses magusat puuviljasust ja viimasena ka soolakat merelisust. Väga hea nooruslikult särtsakas Springbank, kuid siiski ei midagi erilist ning ei ole oma küsitavat kõrget hinda väärt.


Arran 21 yo, 46% nc, ncf

Tegemist on üsna uue Arran põhisortimenti lisatud viskiga, mis toodud turule alles 2018 aasta lõpul. Esimene sats 21-aastast Arran viskit toodeti 9000 pudelit. Viski hinnaks on mõnikümmend eurot üle saja. Aroomilt koheselt hoomatav puuviljasus koos tumedama šokolaadiga. Värskust annavad vürtsid, eelkõige ingver, millele paariliseks tsitrused. Üsna delikaatne. Maitselt kerge vürtsikus esimesena, tammine vanill, ürdid ja siis mesiste puuviljade mix. Suutundelt juba aroomigi põhjal eeldatult kerge ja delikaatne. Järelmaitses tumedat šokolaadi ingveriga. Meeldiv lisandus Arrani põhisortimenti. Hea oleks proovida kõrvuti 18-aastasega. Kindlasti vajab lähimat tutvumist ning soodsa hinna korral ka ehk endalegi soetamist.


Bowmore 21 yo (1996/2018), Dramfool, 52,9% nc, ncf

Dramfool on sõltumatu villijana tegutsemist alustanud 2015 aastal. Siinmaitstav on 15nes viski, mida Dramfool villinud. Selleks oli 21-aastane Bowmore, mis villitud septembris 1996, küpsenud taastäidetud eks-burboon vaatides (hogsheads) ja villitud vaadikangusel 2018. aasta mais kokku 299 pudelit. Aroomilt üsna kuiv, veidi tuhaselt suitsused linnased. Vanill ja kuiv tamm. Klaasis seistes martsipani magusus ja puuviljad, leitavad tsitrused, õunad ja melonid. Maitselt magus turbane linnasus, kerge piprasus keskosas. Suutundelt ümar ja kreemine, mis tekitatud troopiliste heledate puuviljade poolt. Lõpp pikk, magus suitsusus koos kerge piprase ja soolaka järelmekiga. Hea kuiva-magusa tasakaal. Väga meeldiv burboonvaadis küpsenud Bowmore, kuid vett ei kannata. Viiest siin maitstust parim.


Port Charlotte 15 yo (2001/2016), Dramfool, 58,3% nc, ncf

Teiseks Dramfool viskiks võtsin 13nda väljalaske, milleks oli 15-aastane Port Charlotte, mis destilleeritud detsembris 2001, küpsenud eks-burboon vaadis (hogshead) nr 0847 ning villitud vaadikangusel detsembris 2016 kokku 195 pudelit. Äratuntavalt Bruichladdich viskivabriku viski. Farmine turbasus, turbasuitsused linnased, mida saadab kerge metallisus. Õnneks on aroomis piisavalt teraviljast ja mõningast puuviljast magusust seda tasakaalustamas. Maitses magusa ääristusega turbane linnasus. Vanill, veidi sidrunikoore kirbust. Üsna terav, kuid samas veidi vett lihtsustab ja toob pealmiseks joodise meki. Lõpp pikk ja meditsiiniliselt turbane, koos kerge metallisusega, mis tuleb veega lahjendatult veelgi enam esile. Parem lahjendamata.


Ledaig 11 yo (2005/2017), Hart Brothers, 56,5% nc, ncf

Viimaseks maitstud viskiks oli Tobermory viskivabriku turbane viski Ledaig, mis villitud sõltumatu villija Hart Brothers poolt. Viski on destilleeritud septembris 2005, küpsenud esmatäite šerri vaadis (Sherry Butt) ja villitud vaadikangusel juunis 2017. Aroomilt magus, mõõdukalt, kuid äratuntavalt, šerrine ja turbasuitsune. Vana nahk, soe turvas, puiduimmutusõli. Tervikuna üsna paks ja meeldiv, kuid pigem lihtne. Suutundelt üllatavalt pehme ja ümar, maitsetelt pigem lihtne. Turbasus ja metallise ääristusega ebamäärane puuviljane magusus. Lõpp keskmise pikkusega ja kurku soojendav; turbane, ja tuntavalt metalline magusus.