laupäev, 23. veebruar 2019

LONGMORN 16 yo & 21 yo SMOS 1992/2014


Üle pika aja sai maitsmiseks võetud Speyside viski. Sedakorda Longmorn ning kõigepealt referentsina ametlikult villitav Longmorn 16-aastane ning seejärel viis aastat vanem sõltumatu villija Longmorn. Longmorn ei hiila ametlikult villitavate viskide poolest ning samuti ei ole seda just ülearu palju saadaval ka sõltumatute villijate poolt. Kui aastaid tagasi oli Longmorn saadaval 15-aastasena, siis 2007. aastal asendati see 16-aastasega, mis omakorda asendati 2015. aastal vanuse märketa The Distiller’s Choice nimelise viskiga. Samas toodi 16-aastane uuesti turule 2016. aastal ning seekord oli viski valmistamiseks kasutusele võetud enam esmatäite vaatides küpsenud viskisid. Praegune Longmorn 16-aastane on kokku segatud eks-šerri, esmatäite Ameerika tammest ja traditsioonilistes (teise või isegi ehk mõningaid kolmanda täite hogshead) vaatides küpsenud viskidest. Siinmaitstav viski on pärit 3cl näidisest, mis võetud pudelist, mis villitud 11.10.2018.


Longmorn 16 yo, 48,0% ncf

Aroom: vürtsikas puuviljasus, kreemine šerrisus, rosinad ja vanill. Törts veiniäädikat. Tammine kuiv ääris koos vürtsidega.

Maitse: suutundelt esmalt magus ja kreemine. Magusus on selline pirni ja õuna kompoti laadne ehk üsna magus. Lisaks piimašokolaad, vanill ning siis teises pooles toimub muutus. Pöördub vürtsikaks koos apelsinikoorte kerge mõrkjusega.

Lõpp: keskmise pikkusega. Esmalt jätkub maitse teises pooles esile kerkinud vürtsikus ning siis muundub tagasi puuviljakoogiselt magusaks, et lõppeda tammiselt kuivana.

Hinnang: B

Teine Longmorn tuleb Speciality Drinks (Elixir Distillers) nimeliselt sõltumatult villijalt, kes The Single Malts of Scotland (SMOS) nime all on turule toonud mitmeid häid linnaseviskisid. Siinmaitstav Longmorn on destilleeritud 11.09.1992, küpsenud ühes eks-šerri vaadis (hogshead) #110979 ning villitud 25.03.2014 kokku 293 pudelit. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.

Longmorn 21 yo, The Single Malts of Scotland 1992/2014, 49,7% nc, ncf

Aroom: tugevalt puuviljane ja just selline paks ja täidlane puuviljasus. Kuivatatud viigimarjad, karamelliseeritud suhkur, šerrisus avaldub punaste marjade kujul. Tasakaalustavat kuivust annavad soe nahk ja tammised tanniinid. Tammevaadi mõju on ehk veidi isegi liiga tugev. Klaasis seista lastes tuleb enam nahkset šerrisust ning mõni tilk vett taandab tammise kuiva äärise ning toob magusust rõhutama puuviljase tubaka.

Maitse: magus puuviljasus, veidi hapukas marjasus (vaarikad, kirsid). Suutundelt ümar ja üsnagi paks. Keskosast alates tugev vürtsikus (kaneel, muskaat), mis integreeritud meeldivalt tsitruselise magususega. Paar tilka vett vähendab vürtsikust, toob juurde ürdisuse ning muudab terviku märksa magusamaks – enam suhkrustatud tsitruselisi.

Lõpp: keskmise pikkusega. Mõningane kuivatatud puuviljade magusus, kuid pigem on järelmekk tammiselt vürtsikas ja kuivusele kalduv.

Hinnang: B+