kolmapäev, 2. jaanuar 2019

REDBREAST 12 yo

Head uut maitseküllast viskiaastat! Jaanuaris tulevad maitsmisele üksnes väljaspool Šotimaad paiknevate viskivabrikute viskid. Esiteks kolm Iiri viskit, siis kõrvalepõige burbooni juurde ning sealt Aasiasse, et maitsta kaht Taivani linnaseviskit (mitte Kavalan) ning siis juba ammu proovida soovinud Nikka seguviski Jaapanist. Esiteks aga kõrgelt hinnatud Redbreast 12-aastane viski Iirimaalt.

Midleton viskivabrikus valmistatav Redbreast viski on ehe, üksnes Iirimaale omane Single Pot Still viski, mida on saanud varasemalt mitu korda proovitud ja blogiski tutvustatud. Kuigi need varasemad piiratud koguses maitsmised on leidnud aset maitsmistubades, on siiski Redbreast sarjast maitstud nii 12-, 15-, 21-aastaseid kui ka vaadikangusega 12-aastast ja üksnes šerrivaatides küpsenud Mano a Lámh nimelist viskit. Kuna nii 12- kui 15-aastane Redbreast on jõudnud üsna hea hinnaga ka Tallinna lettidele, siis kasutasin võimalust ning soetasin mõlemad. Siin tuleb tutvustamisele neist noorem, detsembris 2017 villitud, 12-aastane Redbreast.


Redbreast 12 yo, 40,0%

Aroom: puuviljane ja vürtsikas. Teraviljane õlisus ja magusus. Klaasis seistes vanill, rohkelt iirist ja veidi ka heinasust. Aroomile on omane teatav burboonisus, mis tuleb ilmselt aktiivsetest Ameerika tamme vaatidest.

Maitse: ümar, kreemine/rasvane magus puuviljasus. Vanill ja õrnalt mõrkja äärisega tammised kerged vürtsid. Iiris ning mentoolne värskus. Veidi ka juba aroomiski kohal olnud burboonisus. Madal kangus jätab keskosa veidi nõrgaks, kuid tervikuna on maitsed heas tasakaalus ja suutundelt pigem täidlane kui õhuke.

Lõpp: keskmiselt pikk, kergelt vürtsikas, õline ja mentoolne.

Hinnang: B


Väga hea rahulikuks mekkimiseks sobiv viski. Omapärane ja kindlasti maitsmist ning ka tervikpudelit ostmist väärt viski. Eelistan ise siiski linnaseviskile omaseid aroome ja maitseid. Redbreast on üks ilusama tervikdisainiga (pudeli vorm, pakend, silt, värvid, kirjatüübid) viskisid, jäädes disainilt kuhugi rummi ja viski pudelite vahepeale. Tervikpudeli omamise eeliseks on Redbreasti puhul kindlasti see, et see viski muutus sedamööda, mida enam see õhku sai. Parim oli minu jaoks see viski just keskmise kolmandiku peal. Kui esimene kolmandik oli veidi liigselt magusa poolt domineeritud ja viimase kolmandiku peal lisandus veidi enam mõrkjust, siis keskmine osa oli erinevate maitsete tasakaalustatud tervik. Hea algus uuele aastale.