reede, 18. jaanuar 2019

NIKKA Whisky From the Barrel

Lõpuks sai ostetud Jaapani viski, mis juba ammu riiulitelt vastu vaadanud ning ostma kutsunud. Tegemist on Nikka korporatsiooni poolt valmistatud seguviskiga, mis toodi Jaapanis turule juba 1986. aastal ning kus on kokku segatud Yoichi suitsune linnaseviski ja Miyagikyo viskivabrikus valmistatud linnase ja viljaviskid ning ilmselt veel mõned muud versioonid, mida Jaapanile omaselt ühes viskivabrikus erilaadsetes ja eri suurustes destillaatorites valmistada suudetakse. Viskid on küpsenud ka erinevat tüüpi vaatides ning lisaks eelnevale on peale esmast küpsemist need eri vaatides küpsenud erinevad viskid teiseks küpsemisajaks (pakendil märge Double Matured) kokku segatud taastäidetud vaatidesse segunemiseks kolmeks kuni kuueks kuuks. Maitstav viski on ilmselt villitud 2016. aastal ja pärit sellele viskile omaselt jässakast nelinurksest 50cl pudelist, millel tagasihoidlik väike sildike.


Nikka Whisky From the Barrel, 51,4%

Aroom: veidi kuiv tamm ja üsna vürtsikas – kaneel, muskaat, nelk. Lisaks paksemad keedetud puuviljad (õun, ananass) ja veidi mõrkjas apelsini kuivatatud koor. Vanill ja karamell annavad piisavalt magusust. Kerge suitsusus meeldivalt ja kompleksust lisavalt taustal. Üsna paks ja täidlane.

Maitse: tamme vanill ja tanniinid. Mõõdukalt magusad keedetud puuviljad siirupis. Veidi mõrkjas, kuid siinkohal meeldivalt, oma vürtsikusega, mõningase kohvipaksu ja apelsini koorega. Vürtsidest juba aroomis olnud muskaat, nelk ja kaneel, lisaks veidi ingverit. Suutundelt kreemise ääristusega ja üsnagi täidlane. Meeldiv vürtsika tamme ja puuviljase magususe integreeritud kooslus. Vee lisamine suurt ei muuda, kuid teeb veidi magusamaks ja toob juurde linnasuse. Kannatab väga hästi veega lahjendamist, kaotamata midagi struktuuris ja maitsetes.

Lõpp: üsna pikk. Tammine, vürtsikas, soolane ja kerge suitsusus – toob naeratuse näole.

Hinnang: B+ (Jaapani seguviski)

Märkimisväärselt hea viski. Küünitab Šoti linnaseviskide poole, kuid jääb siiski selgelt Jaapani viskidele omaste maitsete juurde. Olles jõudnud selle viski maitsmisega kuskile poole pudeli peale, tundub see minevat aina paremaks. Viski ostmiseks andis viimase tõuke ajakirja Whisky Advocate poolt selle viski nimetamine 2018. aasta viskiks. Ameerika turule jõudiski see viski alles eelmisel aastal. Ja ma ei kahetse absoluutselt seda ostu, vaid pigem nii hilist ostu. Tulnuks juba ammu seda viskit proovida. Soovitatav!