teisipäev, 22. jaanuar 2019

Nantou OMAR Bourbon type

Järgmised kaks viskit on pärit Taivanist, kuid mitte juba tuttavast Kavalanist, vaid hoopis Nantou nimelisest viskivabrikust. Nantou viskivabrik kuulub riiklikus omanduses oleva ettevõtte Taiwan Tobacco and Liquer Coropration (TTL) koosseisu. Valitsuse agentuurina loodi TTL juba 20. sajandi alguses ning selle poolt rajati Nantou destilleerimisvabrik 1978. aastal ning viskit hakati tootma üsna hiljuti, täpsemalt 2008. aastal. TTL omandusse kuulub kokku seitse destilleerimistehast, kuid OMAR nimelist linnaseviskit toodetakse üksnes Nantou viskivabrikus.

Viski valmistamiseks on Nantou destilleerimisvabrikus kaks paari destillaatoreid. Viski valmistamiseks vajaminevad linnased imporditakse Šotimaalt. Aastaseks tootmismahuks on umbes pool miljonit liitrit. Kuna Taivanis on kuumad suved, toimub viski destilleerimine üksnes oktoobrist aprillini. Kuum kliima põhjustab ka küpsevatest vaatidest kõrge kao (inglite osa), mis on küll madalam kui Kavalani viskivabrikus, kuid jääb siiski 5-7% vahele. Viskivabriku põhitooteks on seguviski, mis koosneb Nantou linnaseviskist, Taichung destilleerimisvabrikust pärit viljaviskist ja imporditud Šoti seguviskist. Viskivabrik valmistab ka Yushan nimelist segulinnaseviskit. Esimesed Nantou ühelinnaseviskid villiti vaadikangustena 2013. aastal ning seejärel juba siin ja järgnevas postituses tutvustatavad n.n põhisortimendi viskid, millest üks küpsenud eks-burboon ja teine eks-šerri vaatides. Esimeseks viskiks on siis Omar Bourbon type viski, mis villitud 30.05.2016 ja pärit 20cl pudelist.


Omar Single Malt, Bourbon type (Nantou Distillery), 46,0% ncf

Aroom: tammine magus vanill pealmine. Veidi lillelisust, atsetooni ja liimi aroome. Piimašokolaad, veidi toorest banaani ja karamelli küpsetatud õuntega. Klaasis seistes mõningane martsipan. Mõned tilgad vett toob vanillikauna, linnaste magusust ja törtsu tsitrust.

Maitse: esmalt üsna ümar ja veidi vanilline kreemisus suutundelt. Siis tamm oma vürtside ja mõningase ingveriga toovad kirbust. Suurt ei toimu. Vähese veega lahjendatult enam vanilli magusust ja kergeid tsitruseid. Tamme mõju on ilmselt soojas kliimas küpsemise tõttu liigselt domineeriv.

Lõpp: pigem lühike. Veidi piirituseline ning liigselt kirbe. Ei kutsu just uut suutäit võtma. Vähese veega lahjendatult magusam ja meeldivam.

Hinnang: C

Lihtne ja üsnagi vaadimõjuline viski. Kui aroom oli täitsa OK, siis maitsete ja eriti järelmaitsete osas mitte nii meeldiv oma lihtsuses ja kirbuses. Tervikuna vajab veidi vee lisamist. Arvestades hinda, mida tervikpudeli eest küsitakse (u 60-70€), ei ole see seda väärt. Ise sai mõlemad Omar viski 20cl pudelid ostetud San Marinost ja kumbki pudel maksis 20€. Proovimise mõttes üsna mõistlik hind. Vaatame mida šerrivaadis küpsenud Omar suudab pakkuda.