reede, 7. detsember 2018

LAGAVULIN 12 yo „Special Release 2016“

Ei saa olla detsembrit Lagavulinita. Sel aastal on selleks kaks 12-aastast vaadikangusega viskit, mis Diageo igasügisese eriväljalaske raames villitud 2016. ja 2017. aastal. Lagavulin 12-aastane on igal sügisel üks oodatuim, kuigi samas juba eeldatud ja seetõttu ka ootusärevust enam ammu mitte tekitav, viski selles seerias. Siinne viski villiti 2016. aastal, mil Lagavulin viskivabrik tähistas oma 200. aastapäeva. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Lagavulin 12 yo „Special Release 2016“, 57,7% nc, ncf

Aroom: tugevalt turbane, kõrge kangus pole tunda. Kergelt magus, mis tuleb turvastatud linnastest ja vanillist. Suitsusus tuhane, veidi kummisust ning äärtes tammine kuivus, mida hoiab kontrolli all siiski linnaste magusus. Vesi mahendab otsest turbasust ning toob veidi enam magusust. Oluliselt kompleksem. Kooritud mandel, iiris, taustal meditsiinilisust haavasidemete kujul. Veidi ka mittehäirivat metallisust. Lisaks veel valge pipar ja sõnnikulisus. Suutundelt mentoolne õlisus, üsna täidlane.

Maitse: tugevalt turbane ja sirgjooneline. Keskosas mõõdukalt magus linnasus koos vanilliga. Soolaka äärisega hoomatav sidrun, tõrv, mereline soolasus, mis muudab viimase poole kuivemaks. Vesi toob täidlust, muutes suutunde paksult õliseks, veidi mentoolset sidrunit. Lahjendatult kasvab ka soolasus.

Lõpp: pikk ja kurku soojendav. Turbane ja pigem kuiv. Veega lahjendatult kuivus asendub õlisusega ning enam mereliselt soolane ja samas ka magus.

Hinnang: A

Endiselt kvaliteetne Islay linnaseviski. Võrreldes 2015. aastal villituga on siinses oluliselt vähem või isegi puudu sidrunid. Lahjendamata kujul on siinmaitstud Lagavulin üsna sirgjooneline ja veidi isegi lihtne, kuid samas tugevalt turbane. Vajab veega lahjendamist, siis muutub täidlaseks, õliseks, värskemaks ja on loodetud maitsenaudingut tekitav. Ilmselt hakkaks tervikpudeli puhul see viski samuti alles umbes poole pudeli pealt oma tegelikku loomust paljastama.