teisipäev, 25. detsember 2018

GLENFARCLAS 105

Jõulupühadesse sobivalt šerrine Glenfarclas. Täpsemalt tuleb siin maitsmisele Glenfarclas 105, mille eelkäija toodi viskivabriku poolt turule juba 50 aastat tagasi 1968. aastal. Viski nimi – 105 – seostub inglise piirituse normaalkangusega ehk 105 proof = 60%. Kui varasemalt villiti seda viskit 10-aasta vanusena, siis nüüdsest ei kanna see enam vanuse märget, kuid ilmselt on sisu umbes 8-10 aastat vaatides küpsenud. Kasutatud vaatideks on olnud nii eks-šerri kui eks-burboon vaadid. Maitstav viski on pärit 2016 aasta sügiselt villitud 20cl pudelist.


Glenfarclas 105, 60,0% nc, ncf

Aroom: vürtsikas šerrisus koos puuviljase iirisega. Pähkline, kuiv tamm, lahja jõhvikajook, kerge äädikalisus. Kõrge kangus pole iseenesest teravana tunda, kuid see väljendub teatavas tammises kuivuses. Klaasis seistes muutub paksemaks, ümaramaks, kreemisemaks; lisanduvad sigarikarbi aroomid ja must tee. Veega lahjendades tuleb enam iirist. Liigne lahjendamine ei tee head. Aroom on parim mõne tilga veega või lahjendamata.

Maitse: terav ja väga agressiivne. Tammine vürtsikus, hapukas marjasus. Keskosa õhuke ning paljastab viski nooruse. Vajab ohtralt õhutamist ja ka vähese veega lahjendamist. Siis maheneb, pooltoored aprikoosid, suutunne kreemisem. Liigne vesi ei tee ka maitsele head, lisandub mõrkjus.

Lõpp: keskmise pikkusega, magusa servaga vürtsikus, kergelt mõrkjas magusus. Veega lahjendatult tuleb järelmaitsesse piprasust.

Hinnang: C+

Selgelt noor viski ning võrreldes varasema 10-aastase versiooniga on siinses oluliselt vähem otsest šerrisust. Iseenesest aga siiski hea Glenfarclas, eriti aroomid, kuid vajab väga tugevat õhutamist (sai seda pudelit ikka mitmel korral tugevalt loksutatud ja peale seda korgita avatuna hoitud) ja veega „timmimist“, et vähendada kuiva teravat tammisust ning leidmaks sobiv kangus maitsete avanemiseks.