pühapäev, 15. jaanuar 2017

LAPHROAIG "QA Cask"

Siinmaitstav Laphroaig on reisikaubanduse lettidele suunatud vanuse märketa nooremapoolsem ühelinnaseviski, mis on oma algse küpsemisperioodi veetnud eks-burboon vaatides ning seejärel järelküpsenud teadmata, kuid ilmselt üsna lühikese, aja Ameerika tammest (Quercus Alba) valmistatud uutes söestatud vaatides. Viimasest tulenevalt ka siis viski nimetus – QA Cask. Nüüdseks on see viski tootmisest maha võetud (tuli turule 2013) ning need pudelid, mis veel ilmselt mõnda aega saada on, jäävad viimaseks. Kaks uut reisikaubandusse jõudvat Laphroaigi on „Four Oak“ ja „The 1815 Edition“. Viski on villitud 2015. aasta.


Laphroaig „QA Cask“, 40%

Aroom: kerge ja mõõdukas magus turbasuitsusus. Veidi Laphroaigile omast meditsiinilisust (marli, jood). Suitsused linnased, veidi ka iirist ja kuivatatud banaani. Tervikuna üsna kenasti integreeritud ja meeldivalt ümar. Vanill tuleb enam esile, kui lasta viskil klaasis mõnda aega seista.

Maitse: üsna kerge ja algus isegi selline vesine (OK – merevee soolane) turbasus. Vanillikaun, korraks ka magusat mesisust ja linnasust, kuid siis läheb ruttu üle pipraseks (must ja veidi ka tšillipipar). Kergelt soolakas, mis meenutab salmiakki pastille. Aroomi põhjal eeldanuks magusamat turbast linnasust ja veidi õlist suutunnet, kuid leidus hoopiski üsna tammine vürtsikus (kas see oligi uue tamme kasutamise idee?).

Lõpp: keskmise pikkusega ja meeldivalt kurku soojendav. Vürtsikas piprasus jätkub, mis lõppfaasis muutub veidi rohuselt kirbeks, milles ka sellist külma suitsusust.

Hinnang: C+

Lihtne ja üsna vähekompleksne nooremapoolne ja n.ö mahatuunitud kergekaallasest Laphroaig. Aroom oli meeldivaim osa, maitse pigem pettumus, kus ei toimunud kuigi palju arenguid. Uus tammevaat on piprasuse lisandumisega muutnud siinmaitstud Laphroaigi maitse veidi Taliskeri meenutavaks.