kolmapäev, 18. jaanuar 2017

LAPHROAIG „PX Cask“

Siinmaitstav Laphroaig on teine reisikaubanduse lettidele suunatud vanuse märketa ühelinnaseviski, mis on oma algse küpsemisperioodi veetnud eks-burboon vaatides, seejärel küpsenud väikesemõõdulistes (125 liitristes ehk Quarter Cask) vaatides ja järelviimistletud Euroopa tammest Pedro Ximénez šerri vaatides. Viimasest tulenevalt ka siis viski nimetus – PX Cask. Seega suhteliselt sarnane Laphroaig „Triple Wood“ viskiga, kus viimaseks vaadiks samuti Euroopa tammest valmistatud, kuid sedapuhku oloroso šerrit sisaldanud vaat. Viski on villitud 2015. aasta.


Laphroaig „PX Cask“, 48%

Aroom: täidlane turbasus koos kuivatatud puuviljade magususega, eriti datlid ja viigimari. Šerrisus väljendub punaste marjade kujul, kus selgemini tajutavad jõhvikad. Veidi šokolaadi ja pralineed. Kõike hoiab koos, kuid ei varjuta, tammine vürtsikus. Vesi vähendab veidi turbasust ja muudab kergelt magusamaks, kuid tervikuna jääb suuresti samaks.

Maitse: üsna tugev turbasuitsune algus, siis magusam ja suutundelt ümar laine, mille järel uuesti suitsune osa. Seekord on suitsusus aga pigem selline suitsukala laadne ja seda koos tammiste vürtsidega, mis aitavad muuta tervikut kompleksemaks. Õnneks PX ei domineeri kuidagi, see küll tõstab korraks pead, kuid on hästi suitsususega ümbritsetud. Vesi pehmendab algus- ja keskosa, kuid maitse lõpus lisab piprasust.

Lõpp: keskmine kuni pikk. Suitsusus jätkub, kergelt linnasust, muutub kuivemaks ja tammisemaks. Lõpus hästi kergelt metallist mekki.

Hinnang: B

Võrreldes „QA Cask“ viskiga tajutavalt täidlasem, kompleksem ja ümaram. Šerrivaat ja linnaste turbasus üsna hästi integreeritud ja tervik meeldivalt tasakaalus. Kasuks tuleb ka kõrgem kangus.